Twee Kopten doodgeschoten vanwege kerkbouw

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Egyptische politie heeft woensdagochtend in een nieuwe escalatie van geweld tegen Kopten twee Christenen doodgeschoten en tientallen anderen verwond. De Kopten probeerden een kerk te bouwen in de buurt van de piramiden. Bij de confrontatie...
20101125Egypte01

De Egyptische politie heeft woensdagochtend in een nieuwe escalatie van geweld tegen Kopten twee Christenen doodgeschoten en tientallen anderen verwond. De Kopten probeerden een kerk te bouwen bij Giza, in de buurt van de piramiden. Bij de confrontatie raakte ook een aantal politie-officieren en 12 soldaten gewond. De politie gebruikte traangas en arresteerde tientallen Christenen, die in een demonstratie van 2000 gelovigen stenen en brandbommen gooiden als protest tegen het verbod van de regering om verder te gaan met het bouwen van de kerk.

Egyptische autoriteiten beweerden dat er geen vergunning was om de kerk te bouwen, maar de Kopten, brachten daar tegenin dat zij in vergelijking met moslims gediscrimineerd worden. Van de Egyptische bevolking is 10 procent Kopt, maar het land telt 93.000 moskeën en 2.000 kerken. De kopten in Giza hebben geen eigen kerk. Het nieuwe gebouw moet ook gaan fungeren als een gemeenschapshuis. De Egyptische politie arresteerde woensdagmorgen arbeiders die op weg waren naar de plaats, waar zij aan het bouwen zijn. Niet-moslims moeten een speciale door de president getekende vergunning hebben om een kerkelijk gebouw op te trekken, terwijl het verkrijgen van zo"n vergunning voor moslims geen enkele proleem oplevert. Verwacht wordt dat volgende maand de spanningen tussen Christenen en moslims verder op zullen lopen wanneer er een hoorzitting plaatsvindt in de zaak van drie moslims die ervan verdacht worden zes Kopten en een moslim eerder dit jaar te hebben vermoord.

Rapport

Religieuze discriminatie in Egypte kwam in de publiciteit toen het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken eerder deze maand zijn jaarlijkse rapport over godsdienstvrijheid publiceerde. Het plaatse Egypte op een lijst van 27 landen waar ‘schending van godsdienstvrijheid opmerkelijk vaak voorkomt". Egypte reageerde door te stellen dat geen enkel land zou moeten fungeren als een bewaker van een ander land. Een woordvoerder van het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken zei: "Elk land kan zijn eigen problemen en uitdagingen begrijpen en er op doelmatige wijze mee omgaan." (Bron: AsiaNews)