Twee Christenen vermoord in Noord-Irak

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In het Noord-Irakese Kirkuk zijn kort achter elkaar twee Christenen vermoord door Islamitische fundamentalisten.
20110610_Irak01

In het Noord-Irakese Kirkuk zijn kort achter elkaar twee Christenen vermoord door Islamitische fundamen- talisten. De 30-jarige Bassam Isho werd in de wijk Muthana door een groep moslims doodgeschoten. Kort daarvoor werd de 60-jarige Hanna Polo Emmanuel met schotwonden dood langs de kant van een weg gevonden. Van de daders ontbreekt ieder spoor.

Onverschillig

De Christelijke gemeenschap van Kirkuk is door deze gebeurtenissen zwaar aangedaan. "De aanvallen blijven doorgaan onder totale stilte van de wereld", zeggen Christenen die om veiligheidsredenen anoniem willen blijven. Zij voelen zich onveilig en in de steek gelaten door onder meer de plaatselijke autoriteiten, die onverschillig blijven.

Golf van geweld

Al geruime tijd is er in Kirkuk een golf van geweld tegen Christenen. Verschillende bomaanslagen op onder meer kerken hebben in korte tijd veel gewonden geëist. Zo vielen 15 gewonden bij de Syrisch-Katholieke kerk toen een autobom ontplofte. Ook de Chaldeeuwse Kathedraal en een Presbyteriaanse kerk waren doelwit van bomaanslagen.

Olievelden

Kirkuk is van groot strategisch belang vanwege de enorme olievelden. Al jarenlang zijn de velden inzet van een bittere politieke en economische strijd tussen Arabieren, Turkmenen en Koerden. De aanvallen op Christenen krijgen daardoor weinig tot geen prioriteit van de overheid. Ontvoeringen, afpersingen, moorden en aanvallen op kerken zijn voor veel Christenen de dagelijkse realiteit. Zowel de lokale als nationale overheid is niet in staat om Christenen te beschermen.

 

(Bron: KN/AsiaNews)