Twee christelijke kerken in Egypte werden deze week aangevallen door moslims.

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De escalatie van islamitische aanvallen op christelijke kerken in Egypte gaat onverminderd door.
20130531_egypt_300

Deze week waren er twee aanvallen, één in Alexandrië en één in Menbal in Opper-Egypte, naar verluidt ingegeven doordat moslimvrouwen werden lastig gevallen. Gisteren werd de H. Mariakerk in het district Dakhela, ten westen van Alexandrië, aangevallen met molotovcocktails en met stenen,
waardoor de kerkdeur in brand raakte en de meeste glas-in-lood ramen sneuvelden.

Volgens de officiële uitleg van de politie werd door de islamitische Hamada Alloshy, een geregistreerde crimineel, gezien hoe de Koptische Basem Ramzy Michael zich uitstrekte om vanaf zijn balkon te staren naar de flat van Alloshy’s zus, die op de begane grond woont. Er ontstond ruzie en toen de kerk werd aangevallen haastten honderden Kopten zich erheen om de kerk te verdedigen. Volgens zijn neef Rabah, die bij hem was op het tijdstip van zijn overlijden, bevond zich de 36- jarige Sedky Sherif, vader van drie kinderen, zich onder deze menigte.
Duizend Kopten werden aangevallen door meer dan 20.000 moslims die hen met hagel beschoten en met stenen gooiden. Tijdens de aanval riepen ze: "Allahu Akbar".
Er werden veiligheidstroepen gestuurd om de menigte te verspreiden en tot kalmte te manen.
Aan beide kanten werden diverse arrestaties verricht.

Volgens het rapport van de veiligheidstroepen is de Kopt " gestorven van schrik" aan een hartaanval bij het horen van de geweerschoten. Volgens zijn familie en de omstanders zat zijn lichaam onder de blauwe plekken en de schotwonden.

Vanochtend wachtten de familie en verwanten van Sedky Sherif bij het Kom el Dekka mortuarium om zijn lichaam en het autopsierapport in ontvangst te nemen.
Een overlijdensakte waarin de doodsoorzaak beschreven wordt als: "in onderzoek", werd afgegeven.
Weesa Fawzy van het Al-Kalema centrum voor mensenrechten zei dat dit de eerste keer is dat er een dergelijke overlijdensakte wordt afgegeven. Werd het slachtoffer wel onderzocht door het forensisch team en hoe kan men het lichaam nog onderzoeken als het al begraven is?

De Koptische Mina Milad Sabir, 19 jaar oud, raakte ernstig gewond tijdens de aanvallen van gisteren en moest een hersenoperatie ondergaan, maar vanochtend trof men hem aan, door de politie vastgeketend aan zijn bed, omdat men bang was dat hij zou kunnen ontsnappen, hoewel hij nog in coma lag.

De meeste christenen die gewond raakten tijdens de aanval zochten behandeling in de privésfeer of verlieten stilletjes het ziekenhuis omdat zij anders ook gearresteerd zouden kunnen worden, zei Weesa Fawzy.

Op 13 mei bestormde een moslimmenigte in het dorp Menbal, deelgemeente Matay, ten noorden van de provincie Minya, de Prince Tadros el-Mashreki dorpskerk en werd de persoon die zich binnen bevond mishandeld. Ze gooiden met stenen en sloegen alles kort en klein, met in begrip van de ramen en deuren. De menigte ging vervolgens plunderend door de straten en vernielde alle bedrijven en apotheken die in handen zijn van Kopten, ook gingen er auto’s in vlammen op. Tevens dreigde men de Kopten uit het dorp te verbannen. Volgens getuigen werd elke Kopt die men tegenkwam door deze menigte in elkaar geslagen.

Advocaat Dr. Ehab Ramzy, voormalig parlementslid, zei dat Menbal een moslimmeerderheid heeft terwijl Manshiet Menbal, 10 km verderop, juist een Koptische meerderheid heeft.
In de middag van die bewuste dag gingen drie moslimjongeren naar Manshiet Menbal en intimideerden er Koptische meisjes die juist uit de kerk kwamen. Terwijl ze voorbij reden gooiden de moslims met plastic zakken gevuld met urine naar de meisjes zei Ramzy. Koptische jongeren verdedigden de meisjes en de moslims, die in de minderheid waren, vertrokken weer.
Een paar uur later verzamelden de moslims zich en vielen de kerk en de Koptische minderheid in het dorp Menbal aan.

De twee dorpen hebben niets met elkaar te maken. Menbal heeft niets te maken met de ruzie in Manshiet Menbal, zij werden alleen aangevallen omdat zij Christenen zijn, zei Ramzy. Twee moslims uit Menbal werden gearresteerd. Momenteel is er sprake van een " verzoeningsbijeenkomst". De veiligheidsdienst is nu op zoek naar christenen die men kan arresteren als ruilmiddel voor deze komende "verzoeningsbijeenkomst" zei Dr. Ramzy.

Bron: Assyrian International News Agency (AINA news)
Bron foto: Van vorige aanslag waarnaar de Koptische Christenen gingen protesteren. Klik hier voor het hele artikel.