Twaalf aanvallers zusters in Bangladesh gearresteerd

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De politie van Dinajpur in Bangladesh heeft twaalf mannen gearresteerd voor deelname op een aanval op de katholieke missie van Boldipukur vorige week zondag. De aanvallers probeerden drie zusters te verkrachten, beroofden de pastoor en richtten vernieling
20140714_Bisschop_onderzoekt_aanval_Boldipukur

De politie van Dinajpur in Bangladesh heeft twaalf mannen gearresteerd voor deelname op een aanval op de katholieke missie van Boldipukur vorige week zondag. De aanvallers probeerden drie zusters te verkrachten, beroofden de pastoor en richtten vernielingen aan in de pastorie en het klooster. De politie zoekt verder naar medeplichtigen. Naar schatting zestig mannen namen deel aan de georganiseerde aanval, de grootste van alle op religieuze gerichte aanvallen in Bangladesh tot dusver.

De drie zusters die lijden onder de poging tot verkrachting verblijven momenteel in hoofdstad Dhaka en proberen daar over de schok te komen en te herstellen. "Het is erg spijtig dat de zusters hun werk voor de mensen niet kunnen voortzetten en niet langer veilig zijn", vertelt Rosaline Costa, een katholieke mensenrechtenactiviste uit het land.

Vijftig tot zestig gewapende mannen vielen op 7 juli om twee uur ‘s nachts de katholieke missiepost van Boldipukur in Bangladesh aan. Volgens bisschop Sebastian Tudu uit Dinajpur waren name de pastorie, het klooster en het ziekenhuis doelwit. "De aanval was groot opgezet en duurde ongeveer anderhalf uur. De aanvallers sloegen meedogenloos op de zusters in. De deur van de pastorie werd opengebroken en de pastoor werd bedreigd en beroofd. Het klooster werd vakkundig vernield. Pas toen de politie arriveerde, verlieten de aanvallers de missiepost."

Volgens de bisschop heeft er tot op de dag van vandaag nog nooit een dergelijke aanval plaatsgevonden in het bisdom of zelfs in heel Bangladesh. "Het is echt ongehoord, omdat de zusters bijzonder gerespecteerd worden in Bangladesh." De aanval is volgens de bisschop duidelijk een gerichte en geplande poging tot intimidatie. Zusters en priesters zijn volgens hem aangevallen omdat ze opkomen voor de armen en minderheden. "De politie onderzoekt de zaak en heeft opheldering beloofd." Volgens lokale bronnen zijn de twaalf mannen die tot dusverre zijn opgepakt allen moslim.

Het bisdom Dinajpur was afgelopen jaar vaker het toneel van aanvallen op Christenen. Zo zijn in dorpen katholieke mannen aangevallen en seminaristen belaagd. Steeds werd gesteld dat de aanvallen te maken hadden met claims om eigendomsrechten over land. Het seminarie werd sindsdien verplaatst naar een ander bisdom. De 45 priesters en meer dan honderd zusters in het bisdom leven volgens hun bisschop tegenwoordig in angst.