Turkse ex-generaal ontkent betrokkenheid bij moord Christenen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In de rechtszaak rondom de moord op christenen in het Turkse Malatya heeft voor het eerst een hoge militair...
20121112turkije01

 

 

In de rechtszaak rondom de moord op christenen in het Turkse Malatya heeft voor het eerst een hoge militair gesproken. Ex-generaal Hursit Tolon wees maandag elkebetrokkenheid bij het voorval uit 2007 van de hand.

Volgens Turkse media beweerde Tolon voor de rechtbank van het Oost-Anatolische Malatya niets van doen te hebben met de afschuwelijke misdaden en geen van de andere aangeklaagden te kennen. Drie protestantse Christenen, onder wie de Duitse zendeling Tilman Geske, werden in april 2007 door jonge rechtsradicalen vermoord. De aanklager jaagt op bewijzen voor een grote samenzwering waarbij Tolon een leidende rol zou hebben gespeeld. De aanklacht baseert zich op de kennis van een "Afdeling voor Nationale strategieën en operaties van Turkije" (Tushad) die Tolon binnen het Turkse leger opgericht zou hebben.

Opstand

De vertegenwoordiging van Tushad in Malatya zou de moordaanslag op de Christenen georganiseerd hebben. Volgens persberichten wordt Tushad ook met de moord op de katholieke priester Andrea Santoro en de journalist van Armeense afkomst Hrant Dink in verband gebracht. Tolon zei maandag dat er geen instantie met die naam zou bestaan. De voormalige generaal was voor zijn pensionering in 2005 commandeur van het Eerste Leger, de prestigieuze eenheid van de Turkse krijgsmacht. Hij zit wegens vermoedelijk lidmaatschap van het rechtse geheime verband Ergenekon voor onderzoek in hechtenis. Voor de rechtszitting van maandag was hij van Istanboel naar Malatya gebracht. Ergenekon wil volgens de aanklager onder meer met terreurdaden tegen minderheden een opstand van het leger tegen de regering van minister-president Tayyip Erdogan uitlokken. De aanklager gaat uit van verbindingen tussen Tushad, Ergenekon en de inmiddels opgeheven geheime militaire dienst Jitem.

Bron: KNA

Foto: msnbc.msn.com