Turkse christenen dromen van terugkeer naar eigen land

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In een klein dorpje in Zuidoost Turkije staan twee Assyrische kerken. De ene is duizend jaar oud en de andere een teken van het christelijke verleden van de regio en de vastbeslotenheid van diegenen die het opnieuw tot leven willen brengen. Seyde Bozdemir
20141202Turkije01

In een klein dorpje in Zuidoost Turkije staan twee Assyrische kerken. De ene is duizend jaar oud en de andere een teken van het christelijke verleden van de regio en de vastbeslotenheid van diegenen die het opnieuw tot leven willen brengen. Seyde Bozdemir werd geboren in het plaatsje Elbegendi in de Zuidoostelijke provincie Mardin. Zoals zoveel van haar streekgenoten besloot zij weg te trekken naar, in haar geval, Duitsland, maar nu is ze vast van plan terug te keren.

"Hier zijn wij thuis. Hier willen wij oud worden en begraven worden", zei Seyde bij een bezoek aan haar geboortedorp. "In 1980 vetrokken we zonder de kans dat we nog eens terug zouden kunnen. Het was erg moeilijk, bijna onmogelijk. Maar als we dromen, dromen we nog steeds over deze plek. Daarom willen we hier leven. De christelijke gemeenschap in Turkije, die nu niet meer dan enkele duizenden leden omvat, is getroffen door golven emigratie sinds de stichting van het moderne Turkije in 1923. Dat werd opgebouwd op de ruïnes van het multi-etnische Ottomaanse Rijk.

Maar de hoop is niet vervlogen dat er in de toekomst weer een plaats voor deze christenen zal zijn. Sommigen verwachten een impuls in die richting na het eerste bezoek aan Turkije van paus Franciscus dat vorige week plaatsvond. Om te beginnen keerde de burgemeester van Elbegendi terug na 23 jaar in Zwitserland te hebben gewoond.

Aziz Demir herinnert zich nog de eerste jaren na het conflict tussen het leger en de separatisten van de Koerdische Arbeiderspartij PKK op het eind van de jaren ’80, die het dorp in een spookstad veranderde. "Overdag was het leger in de straten en ‘s nachts de PKK", herinnert hij zich. "In deze periode werden 50 tot 60 christenen in deze streek gedood. Wij wilden neutraal blijven, maar dat was onmogelijk. Dus vetrokken wij. Maar nu willen we terugkeren om ons geloof en onze cultuur te beschermen." Hij verwacht grote dingen van het bezoek van de paus. "Het Vaticaan moet handelen. De christenen van het oosten zijn altijd het slachtoffer. Ze moeten eindelijk in hun eigen land kunnen wonen." De laatste jaren zijn er 17 nieuwe huizen gebouwd in Elbegendi om een onderdak te bieden aan het handjevol families die zoals Aziz teruggekeerd zijn naar hun oorsprong.

Bron: Aina

Foto: Wimensabien.blogspot.com