Turkmenistan pakt biddende christenen op

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Groepen moslimleken dringen woningen van christenen binnen, nemen bijbels in beslag en brengen de gelovigen daarna naar het politiebureau. Een imam leidde zelfs een politierazzia, stelt een bureau dat opkomt voor de rechten van christenen.
turkmenistan-200-x-112

Groepen moslimleken dringen woningen van christenen binnen, nemen bijbels in beslag en brengen de gelovigen daarna naar het politiebureau. Een imam leidde zelfs een politierazzia, stelt een bureau dat opkomt voor de rechten van christenen.

In Turkmenistan worden protestanten die zonder toestemming van de staat bij elkaar komen om te bidden steeds weer vervolgd. Het bureau Forum 18 spreekt er schande van dat nu zelfs groepen moslimleken binnendringen in woningen van christenen en bijbels confisqueren om de gelovigen daarna naar politiebureaus te brengen voor "ondervraging".

In de stad Dashoguz leidde de hoofdmoefti en imam van de regio, Rovshen Allaberdiev, op 20 december een politierazzia tegen de baptisten die bij elkaar waren gekomen voor het zondagsgebed. De politieofficieren namen foto’s van de aanwezigen en namen 100 bijbels en andere christelijke boeken in beslag. Alle 22 gelovigen werden naar het politiebureau gebracht en urenlang ondervraagd. Enkelen van hen ondertekenden uit angst een verklaring dat ze nooit meer aan enige christelijke ontmoeting deel zouden nemen.

Autoriteiten stellen dat het verboden is dat een groep bij elkaar komt zonder dat ze door de staat zijn geregistreerd. De gelovigen zeggen al lang geleden een aanvraag voor registratie te hebben ingediend maar geen antwoord gekregen hadden. En dat terwijl ze slechts vroegen om samen te mogen komen om te bidden. Op 28 januari viel een politiemacht in dezelfde regio een woning binnen waar een verjaardagsfeest gevierd werd. Alle aanwezigen werden ge√Įdentificeerd en ondervraagd. De dominee en zijn moeder werden vastgezet.

F18 klaagt dat zulke acties steeds meer voorkomen. In de stad Maria vervolgt de geheime politie zeer frequent de leden van de Pinksterkerk. Ook zij hebben registratie aangevraagd, zonder reactie te hebben ontvangen. Meestal worden zij gedwongen verklaringen te tekenen waarin ze het christelijk geloof afzweren.

Eind januari werd de priester van de Pinsterkerk in Maria, Ilmurad Nurliev, tegengehouden toen hij het land wilde verlaten. Hij werd onder dwang uit het vliegtuig gehaald omdat het hem vanaf 2007 verboden was naar het buitenland te gaan, zonder dat er enige uitleg gegeven werd. (KN/AsiaNews)