Turkije zet christelijke burgemeester uit functie

dinsdag, 22 november 2016
Nieuws
20161122-Akyol

De Turkse overheid heeft de enige Assyrische burgemeester van het land uit haar functie gezet. Februniye Akyol was de eerste Assyrische Christen die ooit burgemeester van een Turkse stad werd, meldt de Vaticaanse missiepersdienst Fides. Zij deelde de functie aan het hoofd van de stad Mardin met de Koerd Ahmet Turk. Ook hij werd ontslagen.

Verdenking van banden met PKK en Gülen
De twee maken deel uit van een groep van tot nu toe dertig burgemeesters die ontslagen zijn op verdenking van banden met de Koerdische PKK en de in Amerika verblijvende prediker Fethullah Gülen. Die laatste wordt ervan beschuldigd achter de mislukte staatsgreep van 15 juli te zitten. Er worden nog altijd politici en ambtenaren op straat gezet op verdenking van sympathie voor Gülen. Turkije verving de uit hun ambt gezette burgemeesters, die merendeels verkozen waren, in het zuidoosten van het land door zogeheten qayyum, door de regering benoemde waarnemers.

In 2014 verkozen
Akyol en Turk werden beiden in 2014 tot burgemeester verkozen. Akyol studeerde destijds aan de universiteit van Mardin. In toespraken en interviews gaf de jonge vrouw aan de vervuiling in de stad te willen terugdringen en iets te willen doen aan het huiselijk geweld tegen vrouwen en de patriarchale mentaliteit in dit deel van Turkije.

Bron: Katholiek Nieuwsblad – Fides