Turkije weigert missionarissen verblijfsvergunning

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In Turkije staan missionarissen op een zogenaamde zwarte lijst waarop namen staan van personen die ongewenst zijn in Turkije. Dat heeft de organisatie voor...
20131227Byle01

In Turkije staan missionarissen op een zogenaamde zwarte lijst waarop namen staan van personen die ongewenst zijn in Turkije. Dat heeft de organisatie voor vervolgde Christenen Open Doors gemeld.

Als voorbeeld geeft de organisatie het geval van de Canadees-Amerikaanse straatprediker David Byle, die nu voor de zoveelste keer geen verblijfsvergunning krijgt. De 44-jarige leeft met zijn vrouw en vijf kinderen sinds 1999 in Turkije. In zijn levensonderhoud voorziet de Evangelist en leider van de Bijbel-Correspondentiecursus door donaties van medestanders. Byle vermoedt dat hij wegens zijn Evangelisch werk in Istanboel op de zwarte lijst staat.

Samen met andere Christenen zette hij daar in het verleden regelmatig straatevenementen op. In 2009 beschuldigde het ministerie van Binnenlandse Zaken hem van "militante missionaire activiteiten" en "verstoring van de openbare vrede" en pakte hem daarvoor op. Byle klaagde daarop het ministerie aan en twee jaren later oordeelde de rechtbank in zijn voordeel. Maar de overheid ging in hoger beroep. Een uitspraak van het Turkse hooggerechtshof wordt in 2014 verwacht.

Bron: Kath.net/idea
Foto: omnitube.org