Turkije profiteert van meer godsdienstvrijheid

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Turkse premier Erdogan heeft kritiek van nationalisten op een viering van orthodoxe christenen in een eeuwenoud klooster in het oosten van Turkije van de hand gewezen. Turkije heeft...
20100817Turkije01

 

De Turkse premier Erdogan heeft kritiek van nationalisten op een viering van orthodoxe christenen in een eeuwenoud klooster in het oosten van Turkije van de hand gewezen. Turkije heeft volgens Erdogan niets te verliezen als 1000 of 2000 christenen daar hun liturgie vieren, berichtten Turkse media maandag. Integendeel: volgens de premier kan het land zelfs profiteren van meer godsdienstvrijheid. Een betere positie van christenen in Turkije kan de vergunningsaanvraag voor een moskee in de Griekse hoofdstad Athene mogelijk versnellen.

Erdogan verwees naar de viering van Maria Tenhemelopneming in het oeroude Sümela-klooster ten zuiden van Trabzon door orthodoxe gelovigen. Het was voor het eerst sinds jaren dat er in het klooster weer een viering werd gehouden. Het was in verval geraakt na de Grieks-Turkse bevolkingsruil in de jaren "20 van de vorige eeuw en werd later museum. (bron: KNA)