Turkije moet patriarchaat grond teruggeven

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Turkije moet een stuk grond teruggeven aan het oecumenisch patriarchaat van Constantinopel. Dat heeft het Europees Gerechtshof in Straatsburg dinsdag bepaald. De rechter in Straatsburg verplichtte Turkije om een betwist stuk grond weer op naam van...
20100617constantinopel01

Turkije moet een stuk grond teruggeven aan het oecumenisch patriarchaat van Constantinopel. Dat heeft het Europees Gerechtshof in Straatsburg dinsdag bepaald.

De rechter in Straatsburg verplichtte Turkije om een betwist stuk grond weer op naam van het patriarchaat in het kadaster te registreren. Het patriarchaat werd daarnaast € 6.000 schadevergoeding en 20.000 euro voor juridische kosten toegekend.

Het Hof voor de Mensenrechten had al in juli 2008 bepaald dat de eigendomsrechten van het Oecumenisch Patriarchaat geschonden waren door de onteigening; op het stuk grond bevond zich een voormalig weeshuis, een redelijke schadeloosstelling werd niet gegeven. Met de beslissing van dinsdag heeft de rechter nu verduidelijkt dat als gevolg daarvan het onroerend goed opnieuw in het kadaster moet worden ingeschreven. (Bron: KNA)