Turkije mag christenen niet uitzetten naar Iran

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De rechters stelden dinsdag in Straatsburg een tot het christendom bekeerde familie uit Iran in het gelijk. Zij waren door Turkije teruggestuurd naar hun thuisland. De uitwijzing vond plaats ondanks het feit dat het gerechtshof in een kort geding een...
iraanse_christin

De rechters stelden dinsdag in Straatsburg een tot het christendom bekeerde familie uit Iran in het gelijk. Zij waren door Turkije teruggestuurd naar hun thuisland. De uitwijzing vond plaats ondanks het feit dat het gerechtshof in een kort geding een opschorting daarvan had verlangd.

Door te vluchten kon het gezin zich onttrekken aan een gerechtelijk proces in Iran en opnieuw naar Turkije ontkomen. Het Hof oordeelde nu definitief dat de Iraniërs niet naar hun vaderland mogen worden uitgewezen, omdat hen daar marteling en mishandeling dreigt. In een ander geval werd Turkije wegens schending van de vrijheid van vergadering veroordeeld. 13 studenten werden daarbij in het gelijk gesteld die in september 2000 werden gearresteerd toen zij bij het Amerikaanse consulaat wilden demonstreren in Istanbul. Daardoor werd het recht op de vrijheid van vergadering geschonden. Zij ontvingen ieder € 1.800 smartengeld.

Ook een in 2003 tijdens een betoging gearresteerde vrouw kreeg gelijk van de rechters. In haar geval was niet alleen het recht op vrijheid van vergadering geschonden, maar werd zij ook mishandeld. De rechters in Straatsburg kenden haar € 10.000 smartengeld toe.