Turkije erkent oecumenisch patriarchaat

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het orthodoxe oecumenische patriarchaat van Constantinopel (Istanboel) vierde dinsdag 30 november zijn belangrijkste feestdag. 30 november is het feest van Sint-Andreas de patroon van Constantinopel. Meer er was nog een andere reden tot feest...
AP08072506144

Het orthodoxe oecumenische patriarchaat van Constantinopel (Istanboel) vierde dinsdag 30 november zijn belangrijkste feestdag. 30 november is het feest van Sint-Andreas de patroon van Constantinopel. Meer er was nog een andere reden tot feest: de juridische strijd met Turkije over het weeshuis Buyukada werd beëindigd. Patriarch Bartholomeus uitte zijn grote vreugde bij de ontmoeting met een Vaticaanse delegatie die onder leiding van de president van de Pauselijke Raad voor de Christelijke Eenheid Kurt Koch, op bezoek was.

"Vandaag is een grote dag voor onze Grote Moederkerk," zei Bartholomeus. "Het weeshuis op Princes Eiland (Buyukada) is aan ons teruggegeven. Wat wij van onze voorvaderen geërfd hadden, is ook teruggegeven. We konden de onrechtvaardige situatie tot nu toe niet tolereren. Daarom hebben we ons eerst tot Turkse rechtbanken gewend. Omdat we alle onze zaken verloren, hebben we ons vervolgens gewend tot het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, dat ons recht verschafte." De consequenties van de teruggave van het "Tapu" (eigendomsakte) aan het patriarchaat zijn verstrekkend. "De Turkse regering tekende geen protest aan tegen de uitspraak van de rechter, maar startte in plaats daarvan de procedure voor teruggave van het weeshuis," aldus de patriarch. "Ik wil benadrukken dat de Turkse autoriteiten bij deze kwestie ons hebben aangeduid als Rum Patrikanesi. Dit betekent dat wij niet alleen het weeshuis terugkrijgen, maar ook de officiële erkenning van ons patriarchaat als een rechtspersoon. Een positieve stap." "Deze strijd leert ons nooit onze spirituele wapens neer te leggen en altijd te vertrouwen op Goddelijke Voorzienigheid, die weet wanneer en hoe menselijke obstakels en zwakheid overwonnen kunnen worden," legde Bartholomeus uit.

Rechten uitgebreid

Ioannis Ktistakis, een van de advocaten die het patriarchaat vertegenwoordigde, sprak over de zaal met AsiaNews nadat de Oecumenische patriarch de tapu ontvangen had. "Wij vochten," zo zei hij, "voor het opnieuw vestigen van onze burgerrechten in Turkije. Het ging op de eerste plaats om rechten en pas op de tweede plaats om eigendomsrechten." De uitkomst van de rechtszaak betekent nu dat althans de rechten van de Oecumenisch Orthodoxe Kerk fors uitgebreid zijn. (AsiaNews)