Turkije: Dodelijke aanslag op hoofd bisschoppenconferentie

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Terwijl hij zich voorbereidde om naar Cyprus te reizen voor het Pausbezoek, is donderdag Mgr. Padovese, voorzitter van de Katholieke Bisschoppenconferentie van Turkije, doodgestoken. Het Vaticaan heeft in een eerste reactie op de moord...
mgr_padovese

Terwijl hij zich voorbereidde om naar Cyprus te reizen voor het Pausbezoek is donderdag Mgr. Padovese, voorzitter van de Katholieke Bisschoppenconferentie van Turkije, doodgestoken.

Het Vaticaan heeft in een eerste reactie op de moord op de 63-jarige bisschop Luigi Padovese deze een afschuwelijke en ongelooflijke daad genoemd. "Wij zijn verbijsterd" over het nieuws uit Turkije, zei de Vaticaanse woordvoerder Federico Lombardi donderdagmiddag tegen journalisten. Padovese was in zijn huis in het Zuid-Turkse Iskenderun neergestoken.

De op 31 maart 1947 in Milaan geboren Padovese behoorde tot de orde van de franciscanen. Hij werd in 2004 door paus Johannes Paulus II tot apostolisch vicaris benoemd en ontving de bisschopswijding. Daarvoor was hij professor aan de Franciscaanse Universiteit Antonianum in Rome. Hij was verantwoordelijk voor de ongeveer 4500 katholieken in het zuiden en oosten van Turkije.

Het semi-officiële persbureau Anatolia meldde dat Padovese na de aanslag in de middag in het ziekenhuis werd opgenomen en daar overleed aan zijn verwondingen. Volgens de Turkse televisie werd de bisschop door zijn chauffeur neergestoken. Deze is voortvluchtig. De motieven voor de daad zijn nog onduidelijk. Volgens sommige bronnen zou de man geestelijk in de war zijn geweest.

Padovese zou vandaag naar Cyprus vliegen om daar een ontmoeting met paus Benedictus XVI te hebben. Als voorzitter van de Turkse bisschoppenconferentie zou hij aankomende zondag in het Sportpaleis van Nicosia uit de hand van de paus het werkdocument voor de bisschoppelijke synode in het Midden-Oosten in ontvangst nemen, die in de herfst in Rome zal plaatsvinden. (Bron: KN/CWN)