Tsjechische kardinaal waarschuwt voor islamisering van Europa

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Tsjechische kardinaal-aartsbisschop Miloslav Vlk heeft openlijk zijn vrees uitgesproken voor een "islamisering" van Europa, meldt het persbureau AFP.
vlk-4in-1-200-x-161

De Tsjechische kardinaal-aartsbisschop Miloslav Vlk heeft openlijk zijn vrees uitgesproken voor een "islamisering" van Europa, meldt het persbureau AFP.

"Europa loochent de christelijke wortels waar het uit is voortgekomen en die het de kracht kan geven zich te weren tegen het gevaar dat het door moslims wordt veroverd, want dat is wat langzaam maar zeker aan het gebeuren is", aldus Vlk in een interview.

"Als Europa zijn houding tegenover zijn eigen wortels niet verandert zal het worden geïslamiseerd", stelt de 77-jarige kardinaal, die in 1991 door paus Johannes Paulus II tot aartsbisschop van Praag werd benoemd.

Volgens hem dragen de immigratie en het relatief hoge geboortecijfer onder moslims ertoe bij dat moslims "gemakkelijk de vrijgekomen ruimte opvullen die ontstaat waar Europeanen systematisch hun leven ontdoen van iedere christelijke inhoud"."Aan het eind van de Middeleeuwen en in de vroegmoderne tijd lukte het de islam niet om Europa met wapens te veroveren. Zij werden toen door de christenen verslagen. Vandaag de dag, nu de strijd met geestelijke wapens wordt uitgevochten die Europa ontbeert terwijl de moslims perfect bewapend zijn, is de val van Europa nabij."

De kardinaal, die tot de val van het communisme door het bewind werd vervolgd, bood de paus twee jaar geleden zijn ontslag aan, zoals het kerkelijk wetboek voorschrijft. De paus heeft zijn ambtstermijn echter verlengd. Zijn opvolging zou echter volgens Tsjechische media ophanden zijn.

Bron: KN