Tsjechie geeft kerken terug

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De bisschoppen van de Tsjechische Republiek hebben de Raad van Ministers publiekelijk bedankt voor een wet die voorziet in het overdragen van eigendommen van de katholieke Kerk. Woensdag...
20120118Tsjechi01

De bisschoppen van de Tsjechische Republiek hebben de Raad van Ministers publiekelijk bedankt voor een wet die voorziet in het overdragen van eigendommen van de katholieke Kerk. Woensdag verscheen op de website van de Tsjechische bisschoppenconferentie de aankondiging dat de bisschoppen in een publieke verklaring hun tevredenheid zouden uitspreken over de onlangs opgestelde wet inzake de liquidatie van bezittingen.

De wet opent de weg voor de teruggave van christelijke kerken en eigendommen die tijdens de communistische periode waren geconfisqueerd. Nadat de communistische partij in 1948 aan de macht kwam, confisqueerde zij alle eigendommen die in bezit waren van de verschillende Kerken. De Kerk moest zich onderwerpen aan de staat en de regering betaalde de salarissen van de priesters. De Tsjechische bisschoppenconferentie (CEC) dankte de ministerraad voor haar steun aan de wet, die de relaties tussen de staat en de Kerken normaliseert en voor het feit dat er geen oppositie tegen was bij de coalitiepartijen. De CEC hoopt dat er nog andere maatregelen genomen worden die in dezelfde lijn liggen en dat de wet op eigendommen door het parlement zal worden aangenomen.

Verhinderen

Premier Petr Necas dreigde de ministers van de Partij voor Publieke Zaken (PPZ) uit de regering te zetten en eventueel de regering te ontbinden als die partij zou besluiten de goedkeuring van de maatregel te verhinderen. De maatregel houdt ook financiële schadeloosstelling in. De PPZ beschouwde het niet het juiste moment voor de wet aangezien de Tsjechische economie met 0,1 procent is gekrompen in het laatste kwartaal van 2011 en het voorspelde uitblijven van groei in 2012. Vice-premier Peake, tevens lid van de PPZ, zei in een communiquë¨ dat haar partij zich niet langer zou verzetten tegen het plan en de wet uiteindelijk zou goedkeuren. Ze verklaarde dat de partij, gegeven het ultimatum van de premier, de meest verantwoordelijke oplossing zou kiezen voor een situatie die zij absurd achtte.

Compensatie

Het plan dat goed gekeurd wordt door de regering en 17 religieuze instellingen, aangevoerd door de katholieke Kerk, voorziet in de teruggave van de helft van het geconfisqueerde eigendom en financiële compensatie. De waarde van de eigendommen is 3,7 miljard dollar en de betaalde compensatie, binnen 30 jaar te betalen, bedraagt 2,9 miljard dollar. Het plan behelst ook de afschaffing van de regel dat de regering het salaris van priesters betaalt.

 

Bron: Zenit

Foto: Czech Republic Politicians