Tripoli’s Katholieken: Anti-Christelijke aanvallen te wijten aan het klimaat van straffeloosheid en geweld

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
LIBIë‹: Lokale bronnen vertellen dat de aanval op priester Helmi, een Egyptische priester in Tripoli, niet verbonden is met moslimextremisme. Islamisten zijn op dit moment geen plan aan het uitvoeren om Christenen uit het land te verdrijven...
20130313_LIBIA_F_0603_-_Cristiani_e_aggressioni

Tripoli – "Het gebrek aan veiligheid, gewapende milities en wapenhandel belemmeren het werk van Katholieke geestelijken en leken in Tripolitanië, geen moslimextremisme," vertelde lokale bronnen AsiaNews, vanwege veiligheidsredenen anoniem. De aanval in Tripoli afgelopen zaterdag tegen priester Magdi Helmi, een katholieke priester uit Egypte, door gewapende mannen is het gevolg van de chaos door de val van dictator Muammar Gaddafi, en geen anti-Christelijke haat.
Priester Helmi is pastoor van de Sint Franciscus Katholieke Kerk in Tripoli. In de loop der jaren werkte hij samen met jonge Christenen die leven in de Libische hoofdstad, in het bijzonder de Arabische christenen, en migranten uit Soedan.

"De aanval moet worden gezien tegen de achtergrond van wijdverbreide criminaliteit en geweld," hebben bronnen gezegd. "Tot nu toe, zijn dit soort dit soort aanvallen niet te wijten aan anti-Christelijke haat door moslimextremisten." Dat probleem bestaat wel in Cyrenaica, waar de islamisten sterker zijn.

"In Benghazi, Derna en andere steden zijn buitenlanders, voornamelijk Christenen, het slachtoffer van steeds meer ernstige vormen van discriminatie. Toch is het nog te vroeg om te denken dat er een plan is om alle Christenen uit Libië te verdrijven."

Sinds de val van Kadhafi, is het aantal aanvallen tegen buitenlandse inwoners toegenomen. De meest getroffen zijn Egyptenaren, in het bijzonder Katholieke en Orthodoxe Kopten. Op 3 februari viel een gewapende groep een religieus gebouw in de hoofdstad van Cyrenaica aan en viel twee Koptische geestelijken aan, priester Paul Isaac en zijn assistent.

Op 28 februari hebben de autoriteiten 48 Egyptische venters gearresteerd op beschuldiging van het bekeren. Twintig werden uiteindelijk naar huis gestuurd na tussenkomst van de Egyptische autoriteiten.

Ook vorige maand werden vier buitenlanders uit Egypte, Zuid-Afrika, Zuid-Korea en een Zweed met een Amerikaans paspoort gearresteerd voor naar verluidt het circuleren bijbels en andere religieus materiaal. Ze wachten momenteel in een gevangenis in Tripoli op het proces.
Katholieke religieuze ordes zijn ook doelwit van islamitische milities ondanks dat ze in het land al tientallen jaren actief zijn in ziekenhuizen en verpleeghuizen.

In januari, dwongen islamisten de Zusters Ursulinen van het Heilig Hart van Jezus uit de stad van Bayda.
In oktober, gebeurde hetzelfde met de Zusters van het klooster van de Heilige Familie van Spoleto in Derna die vonden dat ze de stad moesten verlaten, ondanks dat buurtbewoners wilde dat ze bleven. (S.C.)

Bron: AsiaNews

Bron foto: AsiaNews