Zondag zal Paus Franciscus de Centraal-Afrikaanse Republiek bezoeken. De nieuwe golf van geweld die op 29 oktober in de hoofdstad uitbrak, kan zijn bezoek echter nog in gevaar brengen. Voor de mensen van Centraal-Afrika zou dat een bijkomende tragedie zijn.
De deelnemers van een Kerk in Nood delegatie die net terug is uit Bangui, waren getuige van het geweld, dat nog steeds voortduurt in de buitenwijken van de hoofdstad. “We zagen een echte uittocht van mensen op de dag dat het geweld opnieuw uitbarstte in een van de buitenwijken (Cattin). De mensen vluchtten met alles wat ze konden dragen, terwijl anderen aan het plunderen sloegen in de verlaten huizen.”
Op Allerheiligen zag de parochiepriester van de parochie Sint-Jozef van Mukassa dat driekwart van zijn gemeenschap verdwenen was. Te midden van al het geweld stijgen de verwachtingen die mensen stellen in het Pausbezoek. Ze zien het als een diepe aanmoediging voor het vredesproces en verklaren dat “de ogen van de wereld zich eindelijk zullen richten op de Centraal-Afrikaanse Republiek.”
Vrede, verzoening en barmhartigheid
Mgr. Dieudonné Nzapalainga van Bangui legt ons uit: “We kijken naar het bezoek uit als een boodschap van vrede, verzoening en vooral van barmhartigheid. Het bezoek van de Paus is een teken van God die ons wil ontmoeten in Zijn boodschapper. Hij is de Paus van de armen, die de armen komt bezoeken. Centraal-Afrika is een arm land, een vergeten land, een hulpeloos en verlaten land.”
Voor Mgr. Franco Coppola, de apostolische nuntius in Bangui, “wil de Heilige Vader de gehele wereld door zijn bezoek herinneren aan de moeilijkheden waarmee de Centraal Afrikaanse Republiek worstelt en probeert hij met al de kracht die hij heeft het land eruit te trekken.”
Zuster Prisca, een zuster van de parochie Onze-Lieve-Vrouw van Afrika in Bangui, legt ons ook uit: “Ons land heeft de laatste drie jaren heel erg geleden. Het bezoek van de Paus zal voor ons een getuigenis van vrede zijn, althans daar hopen de mensen van de Centraal Afrikaanse Republiek op. Ik verwacht ook dat hij de religieuzen zal uitnodigen om meer naar buiten te treden en de Blijde Boodschap te brengen aan wie hun broeders en zusters afslachten. En ik hoop dat hij ons zal helpen om erop uit te gaan en te spreken over vrede en verzoening.”
Hoop
Christian, de voorzitter van het Parochiecomité van de Heilige Verlosser verklaart: “We hopen dat het Pausbezoek een geest van sociale samenhang zal brengen tussen de christenen en de moslims. Wij, de jongeren van de Centraal-Afrikaanse Republiek, willen werken in de richting van de ontwikkeling van de Centraal-Afrikaanse Republiek.”
Voor Christine du Coudray, het hoofd van de afdeling Franstalig Afrika van Kerk in Nood, is het bezoek van de Paus cruciaal. “Het zou een tragedie zijn mocht het pausbezoek geannuleerd worden. Dat zou een vernedering zijn voor het land en zijn bevolking. De Centraal Afrikaanse Republiek is een vergeten land. De mensen zijn al jaren lang in de greep van het geweld. Het is van wezenlijk belang dat de Paus komt om een einde te maken aan de cyclus van geweld. Voor de Christenen en zelfs voor de Moslims staat de Paus voor de hoop op een betere toekomst.”
De katholieke Kerk speelt in het land een levenskrachtige rol, niet alleen voor de christelijke bevolking (66%) maar ook voor de Moslims. “Zonder de Kerk zou de toestand nog veel labieler zijn. Aartsbisschop Mgr. Nzapalainga is een charismatische en alom gerespecteerde leider. We hebben met eigen ogen gezien hoe hij erin slaagde de gemoederen te bedaren in de conflictgebieden”, zo vervolgt Christine du Coudray. De priesters en de religieuzen zijn erg geliefd, zowel bij de Christenen als de Moslims, ondanks het gevaar blijven ze het volk nabij.
Sinds 2013 heeft Kerk in Nood meer dan 2 miljoen euro gegeven voor hulp aan de Centraal Afrikaanse Republiek, in het bijzonder voor steun aan de één miljoen vluchtelingen (bijna één vierde van de bevolking).