Toestand ontvoerde Poolse priester onzeker

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De toestand van de half oktober ontvoerde Poolse missionaris Mateusz Dziedzic is onzeker. Dat heeft vicaris-generaal Miroslav Gucwa van het bisdom...
20141104_CAR01

De toestand van de half oktober ontvoerde Poolse missionaris Mateusz Dziedzic is onzeker. Dat heeft vicaris-generaal Miroslav Gucwa van het bisdom Bouar in de Centraal Afrikaanse Republiek tegenover de Vatican Insider gezegd.

De 35-jarige Dziedzic werd op 12 oktober ontvoerd en wordt samen met twintig andere gijzelaars vastgehouden door leden van de antiregeringsgezinde strijdgroep FDPC.

De Poolse missionaris is als westerling waarschijnlijk ontvoerd om daarmee hun gearresteerde leider, Martin Kountamandji of Abdoulaye Miskine vrij te krijgen. Die wordt vastgehouden in een gevangenis in Kameroen.

Bij de onderhandelingen over de vrijlating van de gijzelaars zijn de regering, de pauselijk nuntius en de Verenigde Naties betrokken. Het is volstrekt onduidelijk of een akkoord in het verschiet ligt.

De ontvoerders staan sinds kort dagelijks enkele telefoongesprekjes toe tussen de priester en de vicaris-generaal, beiden afkomstig uit Polen. Daaruit blijkt dat ze goed worden behandeld, maar dat de gezondheid van de gijzelaars zorgwekkend is. Pater Dziedzic zou last hebben van malaria

Vooral het huidige regenseizoen zou de gijzelaars parten spelen.

Bron: Vatican Insider, foto: Poolse Bisschoppenconferentie