Toenemende Christen vervolging in Brunei

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Koningin Beatrix heeft een twee dagen durend bezoek gebracht aan Brunei waarbij de nadruk lag op het uitbreiden van economische relaties. Dat ondanks de meldingen...
20130128Brunei01

Koningin Beatrix heeft een twee dagen durend bezoek gebracht aan Brunei waarbij de nadruk lag op het uitbreiden van economische relaties. De energie-gigant Shell hoopt op een uitbreiding van zijn olie- en gasvelden in Brunei. De in Nederland gevestigde organisatie Open Doors die opkomt voor vervolgde Christenen, zei voor de ontmoeting met de sultan dat er in het land voorbereidingen getroffen worden voor een islamitische strafwet. Deze zal "de situatie voor de Christelijke minderheid nog gecompliceerder maken, vooral voor diegenen die zich hebben bekeerd." Vanuit het parlement, dat de sultan in 2004 weer instelde nadat het 20 jaar was opgeheven, hoeft niet veel verzet tegen de plannen van de vorst verwacht te worden.

Informanten

"Kerken moeten al geregistreerd worden, maar pogingen daartoe worden door de autoriteiten genegeerd," zegt Open Doors, dat nauwe contacten heeft met lokale Christenen. De geregistreerde Kerken worden nauwgezet in de gaten gehouden door de functionarissen en godsdienstige vieringen worden bijgewoond door informanten van de regering. Het is hun verboden zoekenden en bekeerlingen van de bevolking op te nemen," stelt de organisatie. Wie deze regels overtreedt, kan te maken krijgen met kerksluiting en mogelijke arrestatie van de pastoor. "Vanwege deze omstandigheden worden gelovigen met een islamitische achtergrond genegeerd en raken geïsoleerd." Christenen worden op hun werk gediscrimineerd en zijn niet verkiesbaar voor topposities in de regering.

Ideologie

De 400.000 mensen in Brunei zijn niet in de gelegenheid iets van het Christendom te leren kennen. Ook al gezien het islamitische onderwijs op scholen, inclusief de zes Christelijke scholen. Het is onderdeel van het algemene beleid van de sultan die in 1991de conservatieve ideologie Malay Muslim Monarchy introduceerde, die de koning presenteert als de verdediger van het geloof. De ideologie werd ook gezien als het smoren van de roep om democratisering en critici hebben gezegd dat Brunei zo de omvangrijke Chinese en andere buitenlandse gemeenschappen, onder wie vele Christenen, van zich heeft vervreemd. "De meeste Christenen in Brunei zijn buitenlandse migrant en het is hun vooralsnog toegestaan hun geloof uit te oefenen, zolang ze het niet delen met Maleisiërs." Er zijn volgens schatting 40.000 Christenen in Brunei. Het land staat op de 27e plaats van de lijst van Open Doors met landen waar Christenen wereldwijd het meest vervolgd worden.

Bron: www.persecution.org

Foto: Trouw.nl