Toenemend geweld tegen religieuze minderheden in India

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De internationale hulporganisatie Christian Solidarity Worldwide (CSW) waarschuwt voor toenemend geweld tegen religieuze minderheden in India in aanloop naar de parlementsverkiezingen.
20140603_India01

De internationale hulporganisatie Christian Solidarity Worldwide (CSW) waarschuwt voor toenemend geweld tegen religieuze minderheden in India in aanloop naar de parlementsverkiezingen.

Die vinden van 7 april tot 12 mei plaats.

Deze week raakten aanhangers van verschillende politieke partijen in New Delhi slaags met elkaar.

In een vorige week gepubliceerd rapport maakt CSW zich vooral grote zorgen om de situatie in de deelstaten Orissa, Karnataka en Rajasthan. Volgens het rapport heerst er in deze staten een wijdverbreide praktijk van geweld tegen religieuze minderheden, zonder dat autoriteiten daar tegen optreden. CSW vindt dat er in de gebieden met hindoe-extremisten meer toezicht moet komen om geweldsuitbarstingen tegen religieuze minderheden te voorkomen.

De extreme hindoe-nationalistische Hindutva ideologie vormt volgens het rapport de grootste bedreiging voor het pluralisme in India. In het rapport verwijst CSW naar de geweldsuitbarsting van hindoe-extremisten tegen christenen in 2008 in de oostelijke deelstaat Orissa.

Het rapport stelt ook de "gelegaliseerde discriminatie" van christelijke en islamitische dalits door de overheid aan de kaak. Verder hekelt CSW de anti-bekeringswetgeving en de censuur door de wet op de godslastering. De internationale hulporganisatie is ook bezorgd over de intimidatie en bedreigingen van mensenrechtenactivisten door extremistische hindoeïstische organisaties.

De zorgen over de godsdienstvrijheid in India zijn bij CSW onder meer toegenomen nadat in september in Muzaffarnagar geweld losbarstte tegen moslims.

De benoeming van Narendra Modi, die in het verleden spanningen tussen de gemeenschappen aanwakkerde, als kandidaat-premier voor de hindoe-nationalistische BJP partij heeft ook voor onrust gezorgd.

India is met 1,2 miljard inwoners de grootste democratie ter wereld.

Bron: KN/CC/Fides

Foto: AsiaNews