Toenemend geweld tegen Christenen India

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In India neemt het aantal geweldda- dige incidenten tegen Christenen gestaag toe, meldt de Vatican Insider. De meeste inci- denten doen zich voor in de deelstaat Karnataka, waar...
20121128_India01

In India neemt het aantal gewelddadige incidenten tegen Christenen gestaag toe, meldt de Vatican Insider.

 

De meeste incidenten doen zich voor in de deelstaat Karnataka, waar gemiddeld drie keer per week aanvallen op Christenen worden gemeld.

Dat het anti-Christelijk geweld zich in deze deelstaat concentreert houdt rechtstreeks verband met het feit dat de ultranationalistische Bharatiya Janata Partij (BJP) er regeert die nauwe banden onderhoudt met extremistische Hindoegroeperingen.

Volgens een woordvoerder van de Christelijke Juristenvereniging CLA, advocaat Nova Bethamia, is het aantal incidenten aanzienlijk toegenomen. Zo werd onder meer in een ziekenhuis geprobeerd een dominee zijn keel af te snijden die daar herstelde van een eerdere gewelddadige aanval.

Radicale Hindoes

Er zijn meer deelstaten waar sprake is van interreligieuze spanningen en waar bijna altijd fundamentalistische Hindoes bij betrokken lijken te zijn. Karnataka voert de ranglijst aan van deelstaten waar sprake is van anti-Christelijk geweld.

Het echte probleem is volgens de Christelijke advocaten is dat "geen serieus onderzoek wordt gedaan naar deze voorvallen en de verantwoordelijken worden nooit opgespoord of ter verantwoording worden geroepen. Dat maakt ze brutaler en bereid om hun activiteiten verder uit te breiden."

Het zijn meestal, maar niet uitsluitend, Protestantse Kerken, die het doelwit zijn vanwege hun missionaire activiteiten onder de plattelandsbevolking. Zo dwongen Hindoe-extremisten op 2 november vier Christenen een Hindoe badritueel te ondergaan. Daarbij werd gedreigd de dominee te vermoorden. De vier werd bevolen publiekelijk afstand te doen van het Christendom en het Hindoeïsme te omhelzen.

De vier werden bedreigd met verbanning en dat hun stam de overheidssteun zou worden ontnomen. Toen zij dat weigerden werden zij met geweld gedwongen het reinigingsritueel te ondergaan.

De politie werd geïnformeerd over het incident, maar deed niets. Dergelijke incidenten, ook met openlijk geweld, gebeuren regelmatig.

Herhaalde moordpogingen

Het ernstigste recente geval is dat van dominee Samuel Kim in het dorp Kannur bij Kolar, die vanwege zijn evangelisatiewerk door Hindoes in elkaar werd geslagen en halfdood op straat werd achtergelaten.

Toen zijn aanvallers vernamen dat hij met gebroken ribben en verwondingen aan hoofd en nek in het ziekenhuis was opgenomen, probeerden zij hem in de vroege ochtend in het ziekenhuis te wurgen. Toe dat niet lukte wilden zij hem net zijn keel doorsnijden met een scheermes toen ziekenhuispersoneel reageerde op zijn geschreeuw.

Dominee Kim kreeg zeven dagen politiebescherming, maar de daders konden niet worden opgepakt.

Wel kreeg hij van politie-inspecteur Davendra Prasad de raad zijn evangelisatiewerk te staken om te voorkomen dat "iets ernstigs zou gebeuren".

De Indiase grondwet garandeert vrijheid van godsdienst. Ook is verandering van geloof mogelijk, zij het dat daarop niet mag worden aangedrongen. Daartoe zijn in verschillende deelstaten antibekeringswetten aangenomen. Hindoenationalisten menen dat alle mensen die geboren zijn in India automatisch Hindoe zijn.

Bron: Vatican Insider, foto: AsiaNews