Meer dan negentig procent van de inwoners van Qaraqosh, een grotendeels katholieke stad van meer dan 40.000 inwoners nabij Mosoel in Irak, zijn op de vlucht geslagen. Ze willen buiten bereik blijven van de oprukkende jihadisten van ‘Islamitische Staat in Irak en de Levant’ (ISIL of ISIS) die bezig zijn hun gebied te bezetten. De zeer gewelddadige jihadisten beheersen nu ongeveer een kwart van Syrië en een derde van Irak. De Syrisch-katholieke aartsbisschop Youhanna Boutros Moshe, een van de weinigen die in de stad blijven, vertelde aan persbureau Fides, dat hij een beroep doet "op de gewetens van politieke leiders overal ter wereld, tot internationale organisaties en alle mensen van goede wil: het is noodzakelijk onmiddellijk tussenbeide te komen en een eind te maken aan de verslechtering van de situatie, om niet alleen op een humanitair niveau te helpen maar ook politiek en diplomatiek.
"Elk verloren uur, elke verloren dag kan alles onomkeerbaar maken, aldus de bisschop. "Passiviteit wordt medeplichtigheid aan misdaad en machtsmisbruik", voegde hij hieraan toe. "De wereld kan niet doen of haar neus bloedt bij de tragedie van mensen die hun huizen in een paar uur ontvlucht zijn, met niets anders bij zich dan de kleren die ze aan hebben
Ook De Chaldese patriarch Luis Sako bezocht Mosoel en meerdere dorpen op de Ninive vlakte "De mensen vluchtten uit deze plaatsen omdat ze bang waren voor oorlog", concludeerde hij. "Maar tot nu toe hebben christenen geen geweld ondergaan vanwege hun geloof. Moslims hebben ook hun huis moeten ontvluchten." De woorden van patriarch Louis Sako, hoofd van de met Rome geünieerde Chaldees-katholieke Kerk, zijn helder en geloofwaardig omdat ze uitgesproken werden in het epicentrum van de recentelijk uitgebroken onlusten.
De VN en westerse landen moeten Iraakse politici ertoe brengen via dialoog een politieke oplossing te vinden en de huidige malaise niet op militaire wijze te beslechten, vindt Sako. "In het verleden hebben buitenlandse militaire ingrepen bijgedragen het rampzalige proces op gang te brengen dat ons land in chaos gestort heeft. Als er meer wapens Irak binnenkomen, worden de handelaren rijk, terwijl het voor andere mensen dood en pijn betekent. De situatie is gecompliceerd en raadselachtig. ISIL zegt dat het een kalifaat wil vestigen, maar legt zich in feite toe op olierijke gebieden. Tegelijk is er frustratie aan de kant van gemarginaliseerde soennieten die het offensief van ISIL zagen als een kans om wraak te nemen. Maar er kwamen ook plannen Irak te betrekken in het Syrische conflict. We weten niet waar dit alles toe leidt."
Bron: KN/Vat.Insider
Foto: Telegraaf.nl