"Toekomst christenen in Heilig Land onzeker"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De toekomst van de christenen in het Heilig Land is onzeker tenzij christenen uit de hele wereld te hulp schieten. Dat heeft de Latijnse patriarch van Jeruzalem gezegd tijdens een bijeenkomst van de internationale hulporganisatie Kerk in Nood in Londen.
patriarch-twal-at-westminster-200-x-133

De toekomst van de christenen in het Heilig Land is onzeker tenzij christenen uit de hele wereld te hulp schieten. Dat heeft de Latijnse patriarch van Jeruzalem gezegd tijdens een bijeenkomst van de internationale hulporganisatie Kerk in Nood in Londen.

Volgens patriarch Fouad Twal is het aantal christenen in zowel Israël als de Palestijnse gebieden door emigratie dramatisch afgenomen. Tijdens de bijeenkomst voorspelde de patriarch dat het aantal gelovigen in Jeruzalem van 10.000 nu zou afnemen tot ongeveer 5.000 in 2016. Hij voegde eraan toe dat in het Heilig Land als geheel het christelijke deel van de bevolking binnen zestig jaar zal dalen van 10 procent naar 2 procent. Andere schattingen zouden nog lager uitvallen.Tot op dit moment heeft de pelgrimsreis van de paus naar het Heilig Land voor de onderdrukte minderheden geen verlichting gebracht, zei de patriarch tegen vrienden en weldoeners van Kerk in Nood. Christenen worden, evenals moslims, in Israël gediscrimineerd. "Door beperking van bewegingsvrijheid, het negeren van de woningnood, hoge belastingen en het aantasten van de burgerrechten weten Palestijnse christenen niet meer waar ze hun heil moeten zoeken", aldus de patriarch. Vooral de door Israël gebouwde muur rond de Westoever moest het in Twals speech ontgelden. De muur heeft in zijn ogen "veel Palestijnen opgesloten in gettoachtige gebieden, wat de gang naar werk, gezondheidszorg, onderwijs en andere elementaire levensbehoeften ernstig bemoeilijkt"."We hebben een nieuwe generatie christenen die de heilige plaatsen van hun geloof, op enkele kilometers van hun woonplaats, niet kunnen bezoeken", klaagde de patriarch. Tijdens de Mis in de Londense kathedraal, voorafgaand aan de bijeenkomst, zei Twal te rekenen op de liefde en steun van Kerk in Nood. "Wat zou onze toekomst zijn zonder jullie?" Ook stipte hij het belang aan van de "vijf p’s": prayer (gebed), pilgrimage (pelgrimage), pressure (druk), projects en peace, die allemaal tot vrede moeten leiden. "Als wij in 61 jaar niet in staat geweest zijn vrede te bereiken, dan betekent dat dat de gebruikte methodes niet goed waren." De Latijnse patriarch liet zich tamelijk pessimistisch uit over de haalbaarheid van vrede op korte termijn. "Het lijkt erop dat politici banger zijn voor vrede dan voor oorlog en zij geven er de voorkeur aan het conflict te manipuleren in plaats van op te lossen," zei hij. In de bezette gebieden zijn de mensen "compleet overgeleverd aan de Israëlische militairen. Gaza wordt op dit moment belegerd door Israël wat een drastische humanitaire crisis heeft teweeggebracht".Toch zei hij enige hoop te koesteren door het aantreden van Obama. De regering van de VS slaat een andere toon aan en Obama ‘schijnt zich meer dan zijn voorgangers bewust te zijn van de fundamentele vergissingen die voorgaande regering hebben gemaakt."

Bron: ACN