Toch ontmoeting paus en patriarch?

vrijdag, 24 november 2017
Nieuws
Volgens Russische media groeit de kans op een ontmoeting tussen de Russisch-orthodoxe patriarch Kyrill I en paus Benedictus XVI.
kyrill-200-x-150

Volgens Russische media groeit de kans op een ontmoeting tussen de Russisch-orthodoxe patriarch Kyrill I en paus Benedictus XVI.

"Het moment nadert waarop het mogelijk wordt een ontmoeting tussen de paus en de patriarch voor te bereiden", citeert persbureau Interfax aartsbisschop Hilarion. Hilarion is verantwoordelijk voor de externe betrekkingen van de Russisch-orthodoxe Kerk. Concrete plannen of data zijn er nog niet, maar de wens leeft in beide Kerken. Hilarion herhaalt de eis dat er eerst een platform moet worden gecreëerd om alle geschilpunten tussen beide Kerken op te heffen.

Het gaat daarbij onder meer over de verhouding met de met Rome geünieerde Oekraïens-katholieke Kerk en de orthodoxe Kerk in Oekraïne. Na de val van de Sovjet-Unie zijn er spanningen gerezen rond kerkelijk eigendommen. Kort na de Tweede Wereldoorlog dwong de toenmalige dictator Stalin de katholieke Kerk op te gaan in de orthodoxe Kerk. Na de onafhankelijkheid van Oekraïne heeft de katholieke Kerk haar vrijheid hernomen en eist sindsdien bezittingen terug.

De orthodoxe Kerk beschuldigt de katholieken op haar beurt zieltjeswinnerij onder haar gelovigen.

Bron: KNA