Tientallen doden na aanvallen Boko Haram

maandag, 01 februari 2016
Nieuws
Bij aanvallen door de Islamitische militante groepering Boko Haram in Nigeria zijn afgelopen dagen tientallen mensen vermoord.

Christelijk dorp doelwit
De eerste aanslag was vorig week zondag in het christelijke dorp Noime. Gewapende strijders van Boko Haram vernielden lemen hutten. “Christenen uit omliggende plaatsen probeerden de inwoners van Noime te helpen, maar hun inspanningen waren tevergeefs”, aldus een medewerker van Open Doors. “Een aantal bewoners vluchtte het dichte bos in, waaronder ook vrouwen en kinderen. Ze zijn onvindbaar.” Bij de aanval zijn tenminste 60 mensen gedood.

Chibok
Woensdag werd ook de plaats Chibok aangevallen. Het dorp is bekend omdat er in 2014 meer dan 200 schoolmeisjes werden ontvoerd door Boko Haram. Slechts een klein deel van hen is veilig teruggekeerd. Twee vrouwelijke zelfmoordterroristen verdacht brachten op 27 januari hun explosieven tot ontploffing op de markt en een militaire controlepost. Daarbij werden 15 mensen gedood, terwijl 49 anderen gewond raakten. Ook bij de aanval in Adamawa van vrijdag blies een zelfmoordterrorist zich op. Hier kwamen 12 mensen om het leven.

Dalori
De grootste aanval betrof die van zaterdag in de stad Dalori. Boko Haram trok de buitenwijk van de betwiste stad Maiduguri binnen met twee auto’s en op motoren, openden het vuur op bewoners en staken huizen in brand. "Terwijl de mensen renden voor hun leven mengden drie vrouwelijke zelfmoordterroristen zich in de menigte, om zich vervolgens op te blazen", aldus een woordvoerder van het Nigeriaanse leger. Tenminste 65 mensen zijn omgekomen bij de aanval.

De felle, kortdurende aanvallen van Boko Haram passen in een patroon dat is ontstaan sinds de Islamistische organisatie steeds meer terrein verliest op de legers van Nigeria, Kameroen en Tsjaad. Volgens de Nigeriaanse president Buhari zijn de aanvallen “een reactie op het verlies van de oorlog.” Het zijn volgens hem wanhoopsdaden om de overheid en de bevolking te vernederen.”

Bronnen: ABC News, OpenDoors, NigerianTimes