Tienjarige maakt "godslasterlijke" spelfout

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een simpele spelfout heeft het leven van een tienjarig Pakistaans Christelijk meisje en haar familie plotseling...
20110928Pakistan01

Een simpele spelfout heeft het leven van een tienjarig Pakistaans Christelijk meisje en haar familie plotseling in een hel veranderd.

 

De tiener is van school gestuurd en haar moeder verloor haar baan als verpleegster.

Spelfout

Faryal Bhatti zat tot haar spelfout op de Colony High School Havelian. Op 22 september draaide tijdens een proefwerk per ongeluk de betekenis van een woord om die naar de profeet Mohammed verwijst. In plaats van "naat" (lof) schreef ze "lanaat" (vervloeking) waarmee de verwijzing naar de profeet "vloekdicht" in plaats van "lofdicht" werd.

Haar leerkracht pakte Faryal ten overstaan van de klas hard aan en nam haar mee naar de directeur, ook als bezwoer het kind dat ze zich vergist had.

Godslastering

Het nieuws dat het meisje Mohammed beledigd had verspreidde zich als een lopend vuurtje en de directie beschuldigde haar van godslastering.

Het schoolbestuur lichtte de religieuze autoriteiten in en organiseerde met de bewoners van de nederzetting een demonstratie. Daarin werd geëist dat aangifte werd gedaan tegen het meisje, dat zij van school werd gestuurd en dat haar familie uit de nederzetting verbannen zou worden.

De menigte scandeerde slogans tegen Christenen en in hun vrijdagspreken hekelden Moslimgeestelijken het voorval als ‘samenzwering tegen de Islam" die uiteindelijk zal worden verpletterd.

Reden voor straf

In een bijeenkomst met leraren en religieuze leiders probeerden het kind en haar moeder in tranen uit te leggen dat het om een vergissing ging en bood het meisje haar excuses aan. Moslimgeestelijke Maulana Syed Ali Ejaz sprak met het kind en haar moeder en concludeerde: "Ik ben niet zeker van de bedoelingen van Faryal, maar haar ogen vol tranen tonen haar onschuld aan. Maar haar fout heeft het woord veranderd in een belediging en dat is voldoende reden voor straf opdat ze van haar hele leven nooit meer tegen de Islam durft te zijn."

Pressie

Om de gemoederen te bedaren heeft het schoolbestuur Faryal van school gestuurd. Maar de Moslimgeestelijken hebben de lokale autoriteiten onder druk gezet om haar moeder te ontslaan en het gezin te verbannen.

Onschuldig

De Christelijke organisatie Masihi Foundation vroeg twee Islamitische geestelijken in Islamabad om hun mening over de zaak. Maulana Mehfooz Ali Khan: "Het is de onschuldige fout van een kind. Veel Moslimleerlingen in de madrasses spreken Arabische woorden verkeerd uit waardoor de betekenis ervan veranderd. Je kunt een kind niet straffen voor een eerlijke fout. Ze is pas tien jaar oud en zal dit trauma haar leven lang met zich meedragen. Faryal Bhatti overkomt dit alleen maar omdat ze Christen is. Ik protesteer tegen het besluit om het jonge kind en haar moeder te verjagen."

Onbegrip

Ook de bisschop van Islamabad Rawalpindi, Anthony Rufin, veroordeelt de gang van zaken. "Nu worden zelfs Christelijke scholieren het slachtoffer van beschuldigingen wegens godslastering. De samenleving is zo intolerant, dat zelfs een kleine fout grote aandacht krijgt. De geestelijke leiders hebben besloten een kind te straffen dat niet eens begrijpt wat het fout gedaan heeft.

Zij hadden haar moeten uitleggen wat zij fout heeft gedaan, als het werkelijk zo fout was. Daarmee hadden ze haar vertrouwen gewonnen en de religieuze dialoog een dienst hebben bewezen. Maar zij hebben precies het tegenovergestelde gedaan."

 

Bron: AsiaNews