Duizenden Iraakse Christenen zijn naar hun huizen in het noorden van het land teruggekeerd, enkele dagen nadat ze hun dorpen, die door Sunni moslims werden aangevallen, ontvlucht waren. Zij kozen ervoor terug te keren naar de noordelijke. autonome, voornamelijk door Koerden beheerste regio Ninevé, nadat Koerdische strijdkrachten hen verzekerd hadden dat het daar veilig is. Het gebied vlakbij de noordelijke stad Mosul werd woensdag aangevallen door strijdkrachten van Isis, die een, door Al-Qaida geïnspireerde, Islamitische staat willen vestigen.
De meer dan 40.000 inwoners van de Christelijke steden en dorpen in de vlakte van Ninevé,
Karakosh, Baghdeda, Karamless en Bartella moesten vluchten toen gewapende Sunni groepen slaags raakten met Koerdische troepen. De Syrische Katholieke bisschop en de geestelijkheid bleven in de kerken, zoals afgesproken met ‘Red de kloosters’, een groep die het Christelijk erfgoed in stand wil houden in landen waar Christenen vervolgd worden.
Men vertelt dat de meeste Christenen die ontsnapten onderdak vonden in scholen en openbare ruimtes in Ankawa, het Christelijke deel van de stad Erbil, in de regio Dehok en Akra in Koerdistan. Het nieuws over hun terugkeer werd bekend toe de Syrische Patriarch van Antiochië en het oosten, Ignatius, Joseph III, Jounan afgelopen zondag de kerken in het bisdom Mosul bezocht.
Voorafgaand aan deze laatste aanval, bezette Isis op 10 juni jl. de stad Mosul, en dwongen daarbij duizenden inwoners, waaronder bijna alle Christelijke gezinnen, te vluchten naar Koerdistan.
De Islamitische milities legden de bevolking de Sharia wetgeving op en vielen de nog achtergebleven Christenen aan, volgens de groep ‘Red de kloosters’.
Sinds 2004 worden de Iraakse Christenen vaak vervolgd. Hun kerken, in Mosul, Kirkuk en Baghdad worden aangevallen en verwoest. In 2008 werd de bisschop van Mosul, Monseigneur Paulos Faraj Rahoo vermoord. Veel priesters en gelovigen werden gedood, met als dieptepunt de doden in Syrische kathedraal van Bagdad in 2010.
In de afgelopen tien jaar nam het aantal Christenen af van één miljoen naar 300.000. Burgemeester Nisan Karromi van Karakosh-Baghdeda, vertelt aan ‘Red de kloosters’: "De Christenen stonden aan de wieg van dit land maar, ondanks alles wat ze hebben doorgemaakt in de afgelopen 10 jaar, heeft de Iraakse regering geen enkele wet aangenomen om hun rechten en vrijheden te garanderen.
Hij voegt er nog aan toe: "In het Midden-Oosten is men van mening dat de Christenen maar beter kunnen opstappen en dat zien we dan ook gebeuren in Irak, Syrië, Egypte en Soedan." Eerder deze maand zei Patriarch Younan dat de Christenen in het Midden-Oosten zich in de steek gelaten, zelfs verraden voelen door het Westen omdat de Islam grote stukken van Syrië en Irak ingenomen heeft en dat dit hen plaatst voor de enorme uitdaging als Christen te overleven in dit soort landen.
Bron: Zenit.org
Foto: o.canada.com