De Chinese autoriteiten in Tibet hebben religieuze activiteiten taboe verklaard voor leden van de communistische partij, ambtenaren en studenten.
Deelname aan godsdienstige activiteiten en rituelen is een "ernstige schending van de politieke discipline en stabiliteit". Overtreders staat strenge straffen te wachten, aldus de Tibet Daily.
Volgens de officiële richtlijn neemt "een aantal partij- en kaderleden, vooral een aantal gepensioneerden die nog geloven in de godsdienst, deel aan religieuze activiteiten". Ook zou een aantal van hen illegaal de grens oversteken om bijeenkomsten met de Dalai Lama bij te wonen.
Vooral dat laatste toont aan dat zij "politiek niet sterk staan en dat zij in de strijd tegen het separatistisme niet betrouwbaar zijn en dat zij openlijk naar de Dalai Lama neigen". "Het maakt niet uit hoeveel krediet een ambtenaar of lid van de partij heeft of hoe hoog diens positie is, wie zich niet aan de richtlijnen houdt wacht onmiddellijk ontslag."
Sinds begin dit jaar zijn 19 ambtenaren van zowel Tibetaanse als Chinese afkomst gedegradeerd of ontslagen wegens politieke onbetrouwbaarheid.
Recent zijn er in Tibet tal van demonstraties gehouden. Tientallen monniken en leken hebben zelfmoord gepleegd die met hun extreme daad de vrijheid van godsdienst onder de aandacht brengen.
Om die reden leggen de top van de Chinese Communistische Partij en de regering vooral de nadruk op stabiliteit, nationale eenheid en de strijd tegen de religie. Zij gaan daarbij voorbij aan de wensen van veel partijleden en ambtenaren.
Volgens AsiaNews doet de partij alles om de verspreiding van de godsdienst tegen te gaan. Zij stuit daarbij op een groeiend verlangen naar geloof en waarden die de politiek overstijgen. Die zoektocht brengt veel ambtenaren tot geloof, met name het Christendom.
Bron en foto: AsiaNews