Terrorisme reactie op desoriëntatie in het westen

vrijdag, 24 november 2017
Nieuws
Curiekardinaal Kurt Koch noemt de sympathie die de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Europa heeft "alarmerend". "Als er vierhonderd personen uit Duitsland naar Irak en naar Syrië zijn gegaan om daar IS te ondersteunen, moet men ervan uitgaan d
20141007Koch01

Curiekardinaal Kurt Koch noemt de sympathie die de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Europa heeft "alarmerend". "Als er vierhonderd personen uit Duitsland naar Irak en naar Syrië zijn gegaan om daar IS te ondersteunen, moet men ervan uitgaan dat er in dat land nog veel meer sympathisanten van IS en dus terroristen zijn." Dat zei kardinaal Koch, president van de Pauselijke Raad voor de Eenheid van de Christenen , zaterdag tegen het katholieke blad ‘die Tagespost’ in Würzburg.

 

Het is volgens de kardinaal "verschrikkelijk" hoe op dit moment een "oergebied van het Christendom" opnieuw getroffen wordt door een invasie van de islam. De methoden zijn hetzelfde als in vroeger eeuwen waarin mensen voor de keuze gesteld werden ofwel zich te bekeren, te vluchten of de dood op zich te nemen. "Een dergelijk optreden is een ingrijpende schending van de mensenrechten, en vooral van de vrijheid van godsdienst", zei de kardinaal. "De katholieke Kerk moet zich duidelijk uitspreken tegen de Christenvervolging in de wereld van vandaag." Tachtig procent van de mensen die vervolgd worden omwille van hun geloof, zijn Christenen vertelde Koch.

 

Met het oog op de vele crisisgebieden zoals Oekraïne zouden mensen in het westen zich volgens kardinaal Koch af moeten vragen wat hun standpunt nou eigenlijk precies is. Want veel radicale stromingen zijn te begrijpen als reacties op "een wijd verbreide desoriëntatie bij ons". In een verklaring na een Midden-Oosten top in het Vaticaan werd zaterdag een uitsluitend militair antwoord op de dreiging van IS afgewezen. Belangrijker is het volgens de slotverklaring de oorsprongen van de fundamentalistische ideologie te bestrijden.

 

Bron: Kath.net/KNA

 

Foto: hetgoedeleven.com