Tekenen van Hoop voor Noord Irak

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De zojuist ontwikkelde plannen voor een universiteit en een ziekenhuis in Noord Irak zijn bedoeld als "tekenen van hoop" voor Christenen die een toekomst willen opbouwen, buiten het geweld en de intimidatie...

20110102Iraq_Archbishop_Warda_of_Erbil_small
Plannen voor een Christelijk ziekenhuis en universiteit in Noord Irak

 

De zojuist ontwikkelde plannen voor een universiteit en een ziekenhuis in Noord Irak zijn bedoeld als "tekenen van hoop" voor Christenen die een toekomst willen opbouwen, buiten het geweld en de intimidatie waarvoor velen de vlucht hebben genomen. De twee projecten die op stapel staan voor Ankawa, een voorstad van de Koerdische hoofdstad, Erbil, kwamen vandaag (31 januari) in een nieuwe fase, nu de Regionale regering zich garant heeft gesteld voor de schenking van twee terreinen waarop de instituten zullen verrijzen. Van de twee terreinen, die vlak bij elkaar liggen, is het ene, met een oppervlakte van 30.000 vierkante meter, bestemd voor de universiteit; het andere, 8.000 vierkante meter groot, voor het ziekenhuis. Dit ziekenhuis zal 100 bedden tellen en uitgerust worden met acht operatiekamers en een medische vleugel.

Aartsbisschop Bashar Warda van Erbil die de plannen aan de Katholieke hulporganisatie Kerk in Nood uiteenzette, verklaarde dat de twee projecten werk, opleiding en andere kansen zullen bieden aan duizenden Christenen die naar het relatief rustige Koerdistan zijn weggevlucht voor de religieuze geweldplegingen in met name Bagdad en Mosul. Sprekend na een commissievergadering van gelovigen en geestelijken over de uitvoering van de plannen, zei aartsbisschop Warda: "De plannen die wij in de laatste paar maanden hebben uitgewerkt, zijn tekenen van hoop voor de Christelijke aanwezigheid in ons land". Verder verklaarde hij dat beide initiatieven zijn ingegeven door het toenemend besef dat zich onder de Christelijke vluchtelingen veel hooggekwalificeerde krachten bevinden die ervaring hebben op het gebied van onderwijs en medische zorg.

Sprekend vanuit Erbil, zei aartsbisschop Warda aan Kerk in Nood: "De mensen die hierheen zijn gekomen uit gebieden die door geweld worden geteisterd, ontvangen de gave van relatieve veiligheid. "Op hun beurt zijn zij bereid hun diensten aan te bieden aan een streek die geen gelijke tred kan houden met de behoeften van een groeiende bevolking." Aartsbisschop Warda benadrukte dat, hoewel het ziekenhuis en de universiteit onder leiding van de Kerk zullen staan en zullen toebehoren aan het aartsdiocees Erbil, zij beide hun deuren zullen openen voor iedereen, ongeacht religieuze en politieke achtergrond.

Hij zei tevens dat, voordat met de bouw kan worden begonnen, fondsen zullen moeten worden geworven. Hij verklaarde te hopen dat regeringen in het Westen evenals hulpinstellingen en Niet-gouvernementele Organisaties zich edelmoedig zullen tonen. En hij hoopt op advies en steun te kunnen rekenen voor soortgelijke projecten elders in het Midden Oosten, zoals de Heilige Geest universiteit van Kasklik in Libanon, die door Maronitische Katholieken in 1961 werd gesticht. Hij voegde hieraan toe dat, als de plannen volgens schema verlopen, de twee instellingen binnen twee jaar hun poorten kunnen openen.

De aartsbisschop benadrukte dat een doorslaggevende overweging voor de twee projecten was om werk en andere mogelijkheden te verschaffen en daarmee Christenen een alternatief te bieden voor een uittocht uit dit land waarvan het aantal gelovigen in tien jaar tijd van meer dan 800.000 naar minder dan 200.000 kelderde. Naar zijn zeggen: "Wij willen niet dat Christenen Irak verlaten. Het is duidelijk dat onze samenleving hier scholen, universiteiten en ziekenhuizen nodig heeft en dit geeft ons de gelegenheid Christenen aan te moedigen hier een toekomst voor zich op te bouwen". Achtereenvolgende moordpartijen, ontvoeringen en andere gewelddadigheden hebben grote aantallen Christenen ertoe gebracht uit Bagdad en Mosul te vluchten en hun heil vooral te zoeken in het Noorden dat wordt bestuurd door de Koerdische Regionale regering en dat thans een van de weinige gebieden in Irak is dat min of meer vrij is van geweld tegen minderheden. De laatste golf van vluchtelingen kwam na het bloedbad op 31 oktober 2010 in de Onze Lieve Vrouwe kathedraal in Bagdad waarbij 58 mensen het leven lieten en meer dan 70 werden gewond. Aartsbisschop Warda zei dat onder de Christelijke vluchtelingen in zijn diocees er 2000 helemaal uit Basra in het Zuiden van het land zijn gekomen.

Irak is een land dat prioriteit geniet voor steun van Kerk in Nood. Kerk in Nood verstrekt noodhulp aan Irakese Christelijke vluchtelingen in het Noorden van het land en aangrenzende gebieden evenals hulp aan seminaristen en Zusters alsmede Heilige Mis stipendia aan priesters.