Teken van leven Chibok meisjes

donderdag, 14 april 2016
Nieuws
Een dag en twee jaar na de verdwijning van 200 meisjes uit Chibok zijn er beelden opgedoken van 15 meisjes.

Het is al twee jaar geleden dat de ‘Chibok girls’ uit hun families werden weggerukt. Voor het eerst zien we een aantal van de meisjes in leven in een video verkregen door CNN. Moeder Rifkatu Ayuba ziet in een flits haar lang verloren, wanhopig gemiste dochter. "Mijn Saratu!" jammert ze, terwijl ze uitreikt naar een laptopscherm, het dichtst ze in twee jaar tijd om haar kind geweest. Ze is wanhopig om haar kleine meisje te troosten, maar tegelijk hulpeloos.

Saratu Ayuba is een van 15 meisjes in de beelden die deze week voor het eerst aan sommige families zijn getoond tijdens een emotionele ontmoeting. Gehuld in een paarse abaya, met een bruine sjaal over haar haren, staart Saratu direct in de camera. "Het voelde alsof ik haar uit het scherm kon trekken," vertelt Ayuba, wanhopig om Saratu uit de mysterieuze locatie te plukken waar ze wordt vastgehouden en haar naar huis te breng.

De video wordt verondersteld te zijn opgenomen in december vorig jaar in het kader van de onderhandelingen tussen de regering en de Boko Haram. Deze werd vrijgegeven door iemand die de ouders van de meisjes hoop wil bieden dat een aantal van hun dochters nog in leven zijn, en om de regering te motiveren om hen vrij te laten. De meisjes, hun haren bedekt, en gehuld in lange, vloeiende gewaden, vormen een rij voor een vuile gele muur. Ze tonen geen duidelijke tekenen van mishandeling.

De Nigeriaanse regering zegt dat het een kopie van de video heeft en onderhandelt met degenen die deze heeft geleverd over vrijlating van de meisjes, maar kan de authenticiteit van de opnamen niet bevestigen. Lai Mohammed, minister van Informatie van het land, is bezorgd omdat de meisjes niet zo veel zijn veranderd als men zou verwachten, gezien de twee jaar die ze zijn verdwenen.

Bron: CNN