Tanzania: priester en predikant vermoord

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In Tanzania en op Zanzibar zijn vorige week een predikant en een priester vermoord.
20131802_Tanzania01

In Tanzania en op Zanzibar zijn vorige week een predikant en een priester vermoord.

Volgens de Franse krant La Croix werd de evangelische predikant Mathayo Kachilli vorig weekend door moslims onthoofd tijdens religieus geweld in de stad Buseresere, in het noordwesten van Tanzania. Bij die gevechten vielen tientallen gewonde en nog een tweede dode.

De katholieke priester Evarist Mushi (55) kwam zondag op Zanzibar door drie kogels om het leven toen hij met zijn auto arriveerde bij de ingang van de St. Josephkathedraal om daar de zondagsmis te vieren.

Volgens bisschop Augustinus Shao van Zanzibar had Evarist geen schijn van kans. "Voordat hij zelfs maar uit zijn auto kon stappen, werd hij neergeschoten door een man die bij iemand achterop de motor zat."

De politie zegt drie personen die verdacht worden van betrokkenheid bij de moord op de priester te hebben gearresteerd.

Volgens de bisschop zijn de motieven voor de moord onduidelijk. "We hebben geen idee waarom ze pastoor Evarist gedood hebben, we wachten op de uitkomsten van het politieonderzoek", aldus Shao.

Wel vermoedt de bisschop dat er een verband is met andere "lokale ongeregeldheden tegen bisschoppen en priesters" die de laatste maanden plaatsvinden. Zo verschenen in lokale media expliciete doodsbedreigingen tegen bisschoppen en priesters.

Sinds Kerstmis ligt pastoor Ambrose Mkenda met ernstige verwondingen in het ziekenhuis, die hij door een hinderlaag opliep.

Ook werden in Zanzibar drie katholieke en andere christelijke kerken in brand gestoken. De bisschop zegt geen idee te hebben hoe groot de groep is die de christenen aanvallen, "maar het lijken er veel te zijn", aldus Shao.