Terwijl Tanzania gold als een land van grote religieuze verdraagzaamheid tussen de Christelijke en islamitische geloofsgemeenschappen, wordt het land sinds dit jaar geplaagd door toenemend geweld tegen Christenen. Dat meldt de website persecution.org.
Sinds het begin van dit jaar zijn Christelijke geestelijken vermoord, zijn Christenen aangevallen en werden bomaanslagen op kerkgebouwen gepleegd.
Eerder dit jaar werd het land opgeschrikt door een bomaanslag op de Katholieke Sint Jozefkerk in Arusha tijdens de inzegeningsplechtigheid van het nieuwe kerkgebouw. De Bisschop en de Pauselijk Nuntius kwamen met de schrik vrij, maar drie kerkgangers vonden de dood en meer dan vijftig mensen raakten gewond.
Volgens ooggetuigen was de kerk voor het moment van de aanslag zo vol dat de mensen buiten moesten zitten. "Het was een geweldige feestdag", aldus een taxichauffeur tegenover verslaggevers.
De feestelijke viering was maar net begonnen toen iemand een explosief in de kerk wierp. "Na de explosie volgde een stormloop waarbij mensen alle kanten uit vluchtten en elkaar onder de voet liepen. Kinderen schreeuwden en vrouwen huilden", aldus een overlevende.
"Ik zag een dode vrouw liggen die vertrapt was. Ik dacht dat er ook twee kinderen zijn omgekomen toen ze onder de voet gelopen werden", aldus een andere kerkganger.
De vrouw, de 45-jarige Regina Luning’o Kuresoi, James Gabriel (16) en Patricia Joackim (9) kwamen echter om door de explosie en zijn op 10 mei begraven. jaar, werden gedood als gevolg van de explosie en de daaropvolgende chaos en werd te rusten gelegd op het kerkgebouw op 10 mei. Een week later is de 20-jarige Victor Ambrose Calist opgepakt onder verdenking de aanslag te hebben gepleegd. Het zou gaan om een tot de Islam bekeerde Christen. Het onderzoek naar de zaak is nog in volle gang. De angst zit er echter voorgoed in.
De eerste tegen Christenen gerichte incidenten deden zich voor op het eiland Zanzibar dat voor de kust van Tanzania ligt. De bevolking bestaat voor meer dan negentig procent uit Moslims. Christenen hebben er steeds meer te maken met anti-Christelijk geweld door islamitische extremisten.
Op 17 februari werd de katholieke priester Evarist Mushi doodgeschoten. De priester werd gevolgd door twee mannen, vermoedelijk extremisten. Toen hij aankwam bij zijn kerk hielden de mannen hem staande. Een van hen trok een pistool een schoot de geestelijke van dichtbij door het hoofd.
Direct na de moord op de priester ontvingen de meeste Bisschoppen en geestelijken op het eiland een sms-bericht van een groepering die zich de ‘Moslim Vernieuwing’ noemt. Die luidde: "Wij danken onze jonge mannen, opgeleid in Somalië, voor het doden van een ongelovige. Veel meer zullen sterven. We zullen huizen en kerken platbranden. We zijn nog niet klaar: wees met Pasen voorbereid op een ramp."
Priesters vormen niet het enige doelwit van extremisten op Zanzibar. Volgens de Anglicaanse Kerk op het eiland zijn de afgelopen maanden minstens zes Christelijke meisjes het doelwit geweest van verkrachting door Moslims. Volgens de Anglicaanse bisschop van Zanzibar werden deze Christelijke meisjes bewust verkracht vanwege hun geloof.
"We zijn bezorgd omdat niemand zich wil uitspreken over deze onmenselijke praktijken", aldus de bisschop in een interview met de Christelijke hulporganisatie ICC. ‘soms worden Christenen op Zanzibar behandeld als tweederangs burgers."
Aanvallen op Christenen en kerken in Tanzania komen sinds begin dit jaar steeds vaker voor. De bomaanslag op de nieuwe Sint Jozefkerk was een van de eerste aanslagen in jaren. De Tanzaniaanse overheid lijkt bereid om doortastend op te treden om het toenemende geweld tegen Christenen de kop in te drukken. Direct na de aanslag bezocht president Kikwete de getroffen gemeenschap. Hij beloofde de rouwende menigte Christelijke kerken te zullen beschermen.
Bron: persecution.org, foto: Tanzaniaanse overheid