Tanzania: brandstichting in kerken op Zanzibar

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een groep jongeren van de radicale islamitische groepering Uamsho heeft zaterdag bij rellen op het eiland Zanzibar (Tanzania) onder meer twee kerken in brand gestoken. De jongeren...
20123105_Tanzania01

Een groep jongeren van de radicale islamitische groepering Uamsho heeft zaterdag bij rellen op het eiland Zanzibar (Tanzania) onder meer twee kerken in brand gestoken. De jongeren protesteerden bij een politiebureau uit ongenoegen tegen de arrestatie van een van hun fundamentalistische leiders.

Ooggetuigen meldden dat de politie traangas inzette en kogels afvuurde om de menigte op afstand te houden en uiteen te jagen. De rellen duurden tot zondagochtend. De politie bevestigde dat het om de Uamsho groep gaat en maakt jacht op de verdachten. Volgens omstanders lagen straten bezaaid met stenen en brandende autobanden. Inmiddels zijn zeven verdachten aangehouden. Allen zijn lid van de extremistische islamitische Uamsho groep. Uit angst voor meer aanvallen hielden twee christelijke scholen op maandag hun deuren gesloten.

Bisschop Dickson Kaganga van de Tanzaniaanse Assemblies of God kerk zei tegen verslaggevers van de Tanzania Daily News dat een groep jongeren gewapend met stenen en stokken zaterdagavond een ravage aanrichtte in zijn kerk. "Ze staken stoelen, een auto, muziekinstrumenten en andere voorwerpen in brand. Gelukkig zijn de bewakers bij de kerk ongedeerd gebleven, niemand raakte gewond, maar waardevol onroerend goed is vernietigd."

In een persbericht laat Uamsho weten niet verantwoordelijk te zijn voor de vernietiging van de twee kerken. Volgens Uamsho is "de islam een religie van vrede" en zullen zij "nooit mensen sturen om kerken te vernietigen". De groepering strijdt al langer voor onafhankelijkheid van Zanzibar met het argument dat "de economische moeilijkheden en het morele verval van het eiland deels wordt veroorzaakt door de huidige structuur van de Tanzaniaanse Unie". Uamsho zou een islamitische staat van het eiland willen maken met de sharia als wetgeving.

 

(Bron: Katholiek Nieuwsblad)