Volgens de Katholieke Syrische Patriarch zijn de zusters in veiligheid en ongedeerd
De twaalf Syrische nonnen die vorig jaar december in Syrië door Jihadisten werden ontvoerd zijn zondag 9 maart weer vrijgelaten. Patriarch Gregorius III, hoofd van de Melkitisch Grieks- Katholieke kerk meldde dit nieuws aan het team van de Katholieke hulporganisatie Kerk in Nood dat net in Libanon gearriveerd was om hulpprojecten voor vluchtelingen uit Syrië te bezoeken.
De uit Damascus afkomstige Patriarch vertelde de leden van Kerk in Nood die opkomt voor vervolgde en lijdende Christenen, dat de zusters ongedeerd bleven tijdens deze pijnlijke ervaring en dat hun vrijlating een teken van hoop is in deze tijd van crisis. Gregorius III zei: "Ik denk dat ze niet al te slecht behandeld werden omdat dat niet in het belang was van de ontvoerders." Hij zei verder dat de in vrijheidstelling van de nonnen tot stand kwam na interventie van de Grieks Orthodoxe Patriarch John X, verder zei hij dat hun vrijlating werd voorbereid door de geheime diensten van Qatar en Libanon.
De Patriarch beschrijft het lot van de in hun klooster in Maaloula gevangengenomen nonnen als volgt: De zusters moesten 80 km reizen van Jabroud (waar ze vastgehouden werden) naar de grens met Libanon en ik weet niet waar ze vanavond heengaan, hoewel men verwacht dat ze zich nu in Libanon zullen vestigen. We ontvingen dit bericht gelijktijdig met een mededeling van de Libanese inlichtingendienst dat de nonnen vergezeld werden door het hoofd van de Libanese inlichtingendienst en een ambtenaar van de inlichtingendienst van Qatar.
Volgens berichten uit de media was de vrijlating van de nonnen onderdeel van een overeenkomst waarbij de overheid een aantal vrouwelijke gevangenen vrijliet. De zusters werden ontvoerd uit het Grieks-Orthodoxe klooster St. Thecla, dat staat in de overwegend Christelijke stad Maaloula, ongeveer 40 mijl ten noorden van Damascus. Wat later die maand waren de zusters te zien in een videoboodschap van Al Jazeera, waarin verteld werd dat ze in goede gezondheid verkeerden maar hoe de boodschap tot stand kwam bleef onduidelijk. Kort nadat ze gevangen genomen werden bracht men ze naar het 15 mijl noordelijker gelegen Jabroud , dat onder het gezag van de rebellen valt.
De uit Engeland afkomstige Syrische waarnemer voor de mensenrechten identificeerde de rebellen als leden van het Nusra Front dat banden heeft met Al-Qaeda in Syrië. Het Nusra front viel 4 september 2013 Maaloula binnen. In de drie dagen waarin ze de stad belegerden werden 12 mensen gedood, waaronder drie mannen die weigerden hun christelijk geloof af te zweren. De Patriarch sprak, kort nadat de stad ingenomen werd, met de Moeder Overste van het klooster. Zij bevestigde dat alle zusters in veiligheid waren. Weken later sloegen de islamisten weer toe en namen de nonnen mee. Ondertussen krijgen de kinderen die Maaloula ontvluchtten, verzorging en scholing door de kerk.
Patriarch Gregorius zei: Dankzij Kerk in Nood kunnen we 5000 kinderen helpen. 1000 in Damascus, 2000 in Dina en 2000 in Homs. Kerk in Nood geeft, in de vorm van voedsel, onderkomen en medicijnen, voortdurend noodhulp aan de slachtoffers van het geweld en de onrust in Syrië. Bijna 9 miljoen mensen raakten ontheemd in Syrië zelf of ze leven als vluchtelingen in het buitenland. Van de 1.75 miljoen tellende, vooroorlogse christelijke populatie hebben er 500.000 de vlucht genomen.
Bron en foto: Kerk in Nood