Syrische patriarch Gregorius III: Democratie vereist vrede

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
We moeten luisteren naar de oproep tot vrede in Syrië die Paus Franciscus heeft gedaan. Wanneer Westerse landen willen bijdragen aan de opbouw van een echte democratie, dan moeten zij dat doen op basis van...
20130923Syrie_patriarch_gregorius_iii

"We moeten luisteren naar de oproep tot vrede in Syrië die Paus Franciscus heeft gedaan. Wanneer Westerse landen willen bijdragen aan de opbouw van een echte democratie, dan moeten zij dat doen op basis van verzoening, door middel van de dialoog tussen Christenen en Moslims, niet met wapens. De aanval die de V.S. aan het voorbereiden was, zou misdadig zijn, en zal slechts leiden tot nog meer slachtoffers, bovenop de tienduizenden die al gevallen zijn in de laatste twee jaren van oorlog. Dit zal het Arabische vertrouwen in het Westen om zeep helpen", zegt Gregorius III Laham, de Grieks-Melkitische Patriarch.

De oproep die hij aan AsiaNews toevertrouwde, kwam kort nadat het gerucht de ronde deed over een dreigende aanval door de V.S. op Damascus. Deze interventie zou verder nog worden gesteund door Frankrijk, Groot-Brittannië, Turkije en de Arabische Liga. [Inmiddels is een dreigende aanval afgewend en zijn de voorstellen van Rusland om tot inlevering en vernietiging van de chemische wapens in Syrië door zowel de V.S. als de regering van Assat overgenomen, red.] De religieuze leider heeft de oproep die Paus Franciscus op 25 augustus heeft gedaan, naar alle parochies in Syrië gestuurd. "De stem van Christenen", zo zei de Patriarch, "is die van de Heilige Vader. Op dit moment moeten we pragmatisch zijn. Syrië heeft stabiliteit nodig en een gewapende aanval op de regering heeft geen enkele zin."

Verder stelt Patriarch Gregorius III de vraag: "Wat of wie heeft Syrië gebracht tot deze dunne rode lijn, tot dit punt waarna er geen weg meer terug is? Wie heeft gezorgd voor deze hel, waarin onze mensen al maanden leven?" Hij legt uit: "Elke dag komen Islamistische extremisten vanuit de hele wereld aan in Syrië met als enig doel te moorden, en geen enkel land heeft geprobeerd om ze tegen te houden. De V.S. hebben zelfs besloten om nog meer wapens aan te voeren."

Volgens de Patriarch blijven Westerse landen hun steun geven aan een oppositie die niet eens bestaat of die in Syrië helemaal geen gezag heeft. "Alle voorbereidingen op de Tweede Geneefse Conventie zijn gestaakt. Het woord ‘dialoog’ is nu in vergetelheid geraakt. Al maanden hebben Westerse landen hun tijd verspild aan discussies, terwijl mensen stierven onder de bommen van Assad en vanwege aanvallen door Islamistische Al Qaida extremisten."

Patriarch Gregorius III waarschuwt dat een mogelijke overwinning door de Islamisten zal leiden tot een land dat is verdeeld in kleine enclaves, waardoor Christenen in getto’s zullen worden gedreven: "Onze gemeenschap wordt elke dag kleiner. Jonge mensen vluchten, gezinnen verlaten hun huizen en dorpen." De Prelaat acht "het vertrek van Christenen niet alleen een gevaar voor Syrië maar voor heel Europa." Hij zegt: "Onze aanwezigheid is een noodzakelijke voorwaarde voor een gematigde Islam, die dankzij Christenen bestaat. Wanneer wij vertrekken, dan is in Syrië democratie niet langer mogelijk. Dit wordt ook door Moslims zelf bevestigd, die vrezen voor de Islamistische waanzin. Velen zeggen dat het zonder Christenen nergens leefbaar kan zijn." (S.C.)

Bron en foto: AsiaNews

Vertaling: Camiel Donkers