Syrische Christenen zijn ontvoeringen beu

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Christenen in de noordoostelijke Syrische provincie Al Hasakah zijn de talrijke ontvoeringen van de laatste tijd meer dan beu. Vorige week wierpen zij barricades op van...
20130206_Syrie01

Christenen in de noordoostelijke Syrische provincie Al Hasakah zijn de talrijke ontvoeringen van de laatste tijd meer dan beu.

Vorige week wierpen zij barricades op van brandende autobanden om te protesteren tegen de toenemende wetteloosheid in het gebied dat gespaard is gebleven voor oorlogshandelingen tussen rebellen en het regeringsleger.

Afgelopen zondag werd een Christelijke apotheker ontvoerd voor wie een losgeld is geëist van een miljoen Syrische ponden (bijna 11.000 euro), meldt het Vaticaanse missiepersbureau Fides. "Voor criminelen van allerlei slag zijn dit gouden tijden", heeft de Syrisch-Katholieke Aartsbisschop Jacques Behnan Hindo aan Fides laten weten.

De vrijdag ervoor wierpen Christenen barricaden op uit protest tegen de ontvoering van de Christelijke rector van de staatsuniversiteit van Al-Furat, Jack Mardini. Hij werd op klaarlichte dag door gewapende mannen ontvoerd en twee uur later al weer vrijgelaten. Achteraf bleek het niet om losgeld te gaan maar over kwesties wat betreft het functioneren van de universiteit.

Volgens Mgr. Hindo een signaal dat ontvoering steeds meer een manier dreigt te worden om persoonlijke en sociale geschillen op te lossen.

In de afgelopen weken werden alleen al in de stad van Hasakah vijftig mensen ontvoerd van wie bijna de helft Christenen. "Velen van hen zijn artsen, advocaten en professionals", aldus Mgr. Hindo. "Maar nu worden ook steeds vaker arme mensen ontvoerd."

Toch denkt de Syrisch-Katholieke Aartsbisschop dat de ontvoeringen niet specifiek tegen Christenen gericht zijn als bijzondere doelgroep. "In de afgelopen dagen hebben enkele ontvoerde Moslims geprobeerd bij de ontvoerders op het gemoed te werken door te praten over pelgrimages naar Mekka. Maar de criminelen begonnen in reactie daarop de namen van Allah en de profeet te vervloeken. Ze zeiden dat geld het enige is waarin zij geïnteresseerd zijn."

Bron: Fides, foto: FreedomHouse ccby