Syrische christenen vrezen ontvoeringen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Onder Syrische christenen heerst op dit moment, evenals in Irak, grote angst voor ontvoeringen. Dat heeft de Maronitische aartsbisschop van Damascus, mgr. Samir Nassar...
20120716syri01

Onder Syrische christenen heerst op dit moment, evenals in Irak, grote angst voor ontvoeringen.

Dat heeft de Maronitische aartsbisschop van Damascus, mgr. Samir Nassar, vrijdag gezegd tegen het Italiaanse persbureau SIR. Deze "plaag" heeft volgens de aartsbisschop vreselijke gevolgen voor zowel het familieleven als voor het kerkelijke leven. "Het toch al verzwakte religieuze leven gaat nog verder achteruit. Kinderen kunnen niet meer naar de zondagscatechese komen, " zei Nassar. De families zijn "zo bang dat ze er alleen nog maar aan denken het land te verlaten." Dat is echter niet mogelijk omdat de consulaten gesloten zijn en er een officieel uitreisverbod geldt. "Het is een deprimerende situatie," aldus de aartsbisschop.

Inmenging

De in Damascus residerende Melkitische patriarch Gregorios III zei donderdag tegen de in Würzburg verschijnende ***Tagespost*** de buitenlandse inmenging in zijn land te betreuren. "Handen af van Syrië, dan zijn we gered," zei de patriarch. De Syriërs zijn "in staat met elkaar te leven". Europa is volgens hem medeschuldig aan het bloed dat nu in Syrië vloeit. "Onze christenen worden gedood door de chaos. Er zijn er al 250 gestorven. Niet door de islam, maar door de chaos. Buren die duizenden jaren naast elkaar geleefd hebben, erkennen plotseling niet meer dat de broeder een broeder is," aldus de patriarch.

Grondwet

Hij zei met zekerheid te kunnen stellen dat de christenen die gedood zijn, "niet door binnenlandse, maar door buitenlandse moslims omgebracht zijn. Vreemde krachten schuren de haat," zei de met Rome geünieerde leider van de Oosterse Kerk. Ook uitte de patriarch kritiek op de EU dat ze geen woord gezegd hebben over de nieuwe Syrische grondwet, "die een stap in de goede richting is. Waarom alleen een blind ja voor de oppositie? Europa moet de toestand volgens de patriarch iets meer gedifferentieerd bezien en de ogen open houden. Wij verwachten een veel sterkere rol van Europa, van Frankrijk en Engeland, maar ook van Duitsland.

 

Bron: KNA

Foto: freedomHouse