"Syrisch staakt-het-vuren houdt deels stand"

maandag, 14 maart 2016
Nieuws
De wapenstilstand in Syrië houdt verregaand stand. Dat zei de Vaticaanse nuntius, aartsbisschop Mario Zenari, vrijdag tegen TV2000.
ACN-20140322-06361

In de afgelopen twee weken waren in Damascus geen geschut en geen jachtbommenwerpers te horen, aldus mgr. Zenari. Op andere plekken is de wapenstilstand breekbaar en dekt deze niet alles. Los van de rust in Damascus gaat het lijden in de rest van het land door, vertelde de nuntius. De Syriërs zijn oorlogsmoe.

‘Meer dan tienduizend kinderen’ dood
“Meer dan tienduizend kinderen hebben in dit conflict hun leven verloren. Huizen, infrastructuur, fabrieken, scholen en ziekenhuizen zijn vernietigd. Allen wensen dat men het geweld beëindigd en aan de onderhandelingstafel gaat zitten.” Over het voorstel van VN-gezant Staffan de Mistura om binnen achttien maanden verkiezingen in het land te houden, zei de aartsbisschop dat dit wenselijk is, maar dat de weg erheen steil is.

Eerste stappen
De internationale gemeenschap en de VN-gezant zouden er volgens mgr. Zenari in ieder geval goed aan doen, datums vast te stellen Belangrijk is dat er snel vooruitgang wordt geboekt in de onderhandelingen. Ook als de weg lang is, begint die altijd met de eerste stappen, aldus de Vaticaanse diplomaat.

‘Een van de merkwaardigste wapenstilstanden’ ooit
Midden-Oostencorrespondent Martin Janssen omschreef de wapenstilstand onlangs in Katholiek Nieuwsblad als “een van de merkwaardigste wapenstilstanden die de wereld ooit heeft gezien”.

Zo geldt deze niet “voor Islamitische Staat (IS) en het aan al-Qaeda gelieerde Jabhat al-Nusra, die echter samen meer dan 50% van het Syrische grondgebied controleren” en heeft volgens Janssen maar een heel beperkt deel van de in het land aanwezige milities ermee ingestemd.

Bron: KNA/Katholiek Nieuwsblad