Syrisch-Orthodoxe monnik in Turkije vrijgelaten

vrijdag, 17 januari 2020
Nieuws
De Syrisch-Orthodoxe monnik Sefer Bileçen die op 9 januari werd gearresteerd door Turkse veiligheidstroepen, is vrijgelaten uit de gevangenis.
20200117 Monnik Bileçen vrijgelaten

Bileçen, een monnik uit het Mar Yakub klooster in Nusaybin, werd beschuldigd van het bieden van hulp en een schuilplaats aan PKK-militanten, de Koerdische arbeiderspartij, die door de Turkse regering en het leger is verboden en bestempeld als een terroristische organisatie.

De priester werd op dinsdag 14 januari vrijgelaten op verzoek van zijn advocaten, na de toezegging dat hij zijn huis niet zal verlaten tot hij voor een rechter van de plaatselijke rechtbank verschijnt op beschuldiging van samenwerken met ‘een terroristische organisatie.’ Turkse media melden dat het onderzoek naar de monnik al is gestart in september 2018, toen camera’s op twee drones van de Turkse veiligheidsdiensten twee PKK-militanten hadden gefilmd die het klooster van Mor Yakup binnenkwamen. Sindsdien werd het klooster en in het bijzonder Sefer onder toezicht van inlichtingendiensten geplaatst.

In september 2019 heeft een PKK-militant die door Turkse veiligheidstroepen was gearresteerd bekend dat hij het klooster Mor Yakup meerdere keren had bezocht voor eten en drinken. Andere getuigenissen in de Turkse media bevestigen dat de vermeende “medeplichtigheid” door de Syrisch-orthodoxe monnik zich beperkte tot het eenvoudig aanbieden van eten en drinken aan mensen die zeiden dat ze honger en dorst hadden.

Bron: Fides