Syrië’s kruisweg

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Bommen, ontvoeringen en afpersing horen bij de problemen waarmee de Syrische Christenen dagelijks worden geconfronteerd, zo zei het hoofd van de Syrische Katholieken tijdens een bijeenkomst in de Westminster Cathedral Hall. In een...
20131021UK_SYRIA_Patriarch_Gregorios_III_small

Bommen, ontvoeringen en afpersing horen bij de problemen waarmee de Syrische Christenen dagelijks worden geconfronteerd, zo zei het hoofd van de Syrische Katholieken tijdens een bijeenkomst in de Westminster Cathedral Hall. In een voordracht voor meer dan 300 weldoeners van Kerk in Nood, zei Patriarch Gegorios III "het hoofd van de Melkitische Grieks Katholieke Kerk "’syrië maakt een langdurige, bloedige kruisweg door, die zich langs alle wegen van het land uitstrekt." De patriarch, die voorzitter is van de conferentie van Katholieke Hiërarchieën in Syrië, voegde hier aan toe: "Je bent nergens veilig. Ieder moment kun je worden gedood door een bom, projectiel of kogel, om niet te spreken van ontvoeringen, gijzelingen voor losgeld of moord." Christenen zijn op de korrel genomen omdat zij worden gezien als een ‘zwak element’ en een bron voor losgeld, zo zette het hoofd van de Melkitische Kerk, Patriarch Gregorios III uiteen: "veel van onze priesters, mensen, familieleden en vrienden zijn verdwenen."

Ingaand op de gebeurtenissen in Maaloula afgelopen maand, waar jihadisten, Christenen tot de Islam probeerden te bekeren, meldde de patriarch dat een aantal dorpelingen nog steeds wordt vermist "en dat alle bewoners van het dorp op de vlucht zijn geslagen. De Melkitische leidsman zei: "Zes mensen zijn sinds 4 september ontvoerd. We weten niet waar zij zijn." Volgens de patriarch zijn 450.000 Christenen naar andere plaatsen in Syrië of naar het buitenland gevlucht, onder wie de gehele familie van zijn vader. Patriarch Gregorios zette uiteen hoe de Islamitische extremisten op sommige plaatsen het leven voor burgers nog eens extra bemoeilijken. Hij zei: "Yabroud wordt niet alleen beheerst door troepen van de oppositie maar ook door enkele jihadisten "de oppositie is OK maar jihadisten zijn wat anders. "De bewoners moeten hun deel van belasting als Christenen betalen, een bedrag van $ 35.000 per maand sinds het begin van 2012 "net als de Moslims, misschien meer. "Maar ondanks de betaling van dit maandelijkse bedrag, is op 27 september en op 16 oktober in Yabroud, de oude kerk van Constantijn en Helena door bommen geraakt "deze kerk was vë³ë³r het christendom al een gebedsplaats, een tempel van Jupiter omgebouwd tot een prachtige kerk. Er werden bommen in de kerk geplaatst. Twee ervan konden onschadelijk worden gemaakt, waarvan een in een biechtstoel.

De patriarch beklemtoonde dat veel gewone Moslims evenveel te lijden hebben als Christenen. Hij wees op de godsdienstige verdraagzaamheid die er in het land bestond. Naar zijn zeggen, komen de meeste jihadisten onder de strijders van buiten Syrië. Ook zuster Hanan van de congregatie van de Goede Herder voerde het woord. Zij zette uiteen wat haar congregatie in Libanon doet voor de vluchtelingen. Verder sprak John Pontifex. Hij ging nader in op het rapport over de verdrukking van Christenen, getiteld: ‘Persecuted and Forgotten?" Met verwijzing naar de situatie in het Midden Oosten en Nigeria, toonde hij respect voor de moed en de vastberadenheid van Christenen om te getuigen van hun Geloof ondanks het lijden en de vervolging waarmee zij worden geconfronteerd. Zuster Hanan gaf een toelichting op de hulp aan ‘vrouwen en kinderen die slachtoffer zijn geworden van de omstandigheden’ die in het medisch centrum van de zusters in Beiroet wordt verleend. Zij sprak haar dank uit aan de weldoeners van Kerk in Nood, voor hun ‘edelmoedige en open harten’ en sloot zich daarmee aan bij de woorden van de patriarch: "Ik zou ook graag dank willen zeggen aan de schitterende hulporganisatie die Kerk in Nood is".

Bron en foto: Kerk in Nood