Syrië zet kinderen in als menselijk schild’

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het Syrische regeringsleger van president Bashar al-Assad gebruikte kinderen van 8 tot 13 jaar als menselijk schild. Dat gebeurde begin maart tijdens gevechten met de rebellen in...
20121306_Syrie01

Het Syrische regeringsleger van president Bashar al-Assad gebruikte kinderen van 8 tot 13 jaar als menselijk schild. Dat gebeurde begin maart tijdens gevechten met de rebellen in het noordelijke dorp Ayn l"Arouz.

Dat melden de Verenigde Naties (VN) in het dinsdag gepubliceerde rapport inzake kinderen en gewapende conflicten. "Ik heb zelden zo"n wreedheid tegen kinderen gezien als in Syrië", zegt VN-vertegenwoordiger Radhika Coomaraswamy. In het rapport vertellen ooggetuigen hoe militairen zichzelf beschermden tegen eventueel geweervuur door kinderen op te stellen voor de ramen van de bussen waarmee ze het dorp inreden.

Volgens het rapport zijn kinderen in Syrië ook slachtoffer van moord, verminking, willekeurige arrestaties, marteling, mishandeling en seksueel misbruik. Sommige slachtoffertjes daarvan waren 9 jaar oud. "Veel slachtoffers zeggen dat ze zijn geslagen en geblinddoekt, dat ze in zware lichamelijke houdingen werden gezet, dat ze zijn geslagen met zware elektriciteitskabels, dat ze littekens hebben van brandende sigaretten, en in een geval zijn onderworpen aan elektrische schokken bij de genitaliën", aldus het VN-rapport.

Echter, ook de rebellen gebruiken kinderen in de strijd. Volgens Coomaraswamy gaat het daarbij vooral om ondersteunende taken, maar bevinden ze zich nog steeds in de frontlinie. In het rapport staat dat Syrische rebellen honderden kindsoldaten hebben gerekruteerd in de leeftijd van 9 tot 15 jaar.

Het VN-onderzoek was al afgerond toen enkele weken geleden bij een bloedbad in de plaats Houla meer dan honderd inwoners werden vermoord, onder wie 50 kinderen. Sommigen waren 2 jaar oud. De daders hadden de slachtoffers door het hoofd geschoten of de schedel ingeslagen.

Aartsbisschop Mario Zenari, nuntius van Syrië, veroordeelt het geweld: "De dood van onschuldige jeugd en het gebruik van kinderen als soldaat, of als menselijk schild is een onaanvaardbare misdaad. De internationale gemeenschap en de VN moeten al het mogelijke doen om deze onschuldige slachtoffers, die door zowel het regime als de rebellen worden uitgebuit, te verdedigen. Tegen hun wil zijn ze onderdeel van het conflict geworden."

Ook is er volgens Zenari een mediaoorlog gaande, "zodat we niet kunnen geloven wat iemand zegt".

Volgens de bisschop glijdt Syrië af "naar de hel". Zenari: "De materiële vernietiging van huizen en het aantal doden en gewonden kan gekwantificeerd worden, maar het verval van de ziel is onmogelijk te meten." De bisschop waarschuwt voor de sluimerende haat tussen bevolkingsgroepen die kan exploderen en decennialang zou kunnen aanhouden. "Maar ik heb vertrouwen in een toekomst van vrede", zegt Zenari.

Verzoening en dialoog zijn volgens de bisschop mogelijk. Zo was er op 25 mei in Homs door christelijke leiders een interreligieuze verzoeningsbijeenkomst georganiseerd waarbij Alevieten en Soennieten aanwezig waren. Zenari hoopt dat deze bijeenkomsten ook in andere steden mogelijk zijn. Hij is ervan overtuigd dat dialoog kan leiden tot resultaten. "De internationale gemeenschap, vooral christelijke landen, moeten Syrië niet isoleren. Ondersteuning van een van de strijdende partijen is gevaarlijk en contraproductief."

 

(Bron: Katholiek Nieuwsblad/AsiaNews/DeStentor)