Syrië: twee geestelijken ontvoerd en "toenemend extremistisch geweld"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De extreem-islamitische rebellengroep al-Nusra heeft zondag bij een aanval op een christelijke wijk in Aleppo een Armeens katholieke priester en een nog onbekende orthodoxe geestelijke ontvoerd.
20131302_Syrie01

De extreem-islamitische rebellengroep al-Nusra heeft zondag bij een aanval op een christelijke wijk in Aleppo een Armeens katholieke priester en een nog onbekende orthodoxe geestelijke ontvoerd.

Dat meldt Asianews.

Bronnen, die om veiligheidsredenen anoniem willen blijven, zeiden tegen Asianews dat de christelijke gemeenschap in Aleppo zeer bezorgd is over de aanval.

"Extremistisch geweld wordt met de dag erger. Islamitische milities doden iedereen die verdacht is van banden met het Syrische regime. Zelfs vrouwen en kinderen worden gedood. Bewoners in de wijken vergelijken de gewelddadigheden met de gruwelijkheden van de Ottomaanse verovering van vijf eeuwen geleden", aldus een anonieme bron.

De al-Nusra rebellengroep bestaat uit veel moslimextremisten uit Indonesië en de Filipijnen. Dat blijkt onder meer uit een verklaring van de aan al-Qaeda gelieerde Filipijnse islamitische terreurgroep Abu Sayyaf, die moslims via haar website oproept naar Syrië te gaan om daar hun leven op te offeren voor de islam.

"Deze strijdkrachten leven voor moord en geweld. Ze handelen meedogenloos en drijven mensen uiteen. Als ze mensen doden, wenden ze zich tot Allah alsof ze een offer brengen", zegt een anonieme bron.

Sinds enkele weken beklagen bewoners van christelijke wijken zich over de aanwezigheid van de extreem-islamitische al-Nusra strijdkrachten, die Syrië in een islamitische staat willen veranderen. Deze groep wordt zelfs door het Vrij Syrische Leger gevreesd.

Al-Nusra bestormde op 6 februari de christelijke wijk Jdeideh, waar in november door extremisten de belangrijkste evangelische kerk van de stad was vernietigd.

Inmiddels zijn bij de gevechten in Syrië tussen de verschillende groepen meer dan 70.000 mensen omgekomen.