Syrië: Opnieuw exodus van christenen uit Aleppo

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Christenen ontvluchten de laatste weken opnieuw massaal de Syrische stad Aleppo, als gevolg van de belegering van de stad door anti-Assad milities.
20142105_Syrie01

Christenen ontvluchten de laatste weken opnieuw massaal de Syrische stad Aleppo, als gevolg van de belegering van de stad door anti-Assad milities.

Dat meldt de Armeens-katholieke aartsbisschop Boutros Marayati aan de Vaticaanse missiepersdienst Fides. Volgens de aartsbisschop zijn de christelijke gezinnen naar de Syrische kust en Libanon gevlucht.

De anti-Assad rebellen ontregelen en misbruiken volgens de aartsbisschop de water- en elektriciteitsvoorzieningen in de stad als pressiemiddel in de onderhandelingen met het regeringsleger van president Assad, die het centrum van Aleppo hebben omsingeld.

"De grootste elektriciteitscentrales en watervoorzieningen in de stad zijn in handen van de rebellen. Nu de watervoorziening voor even terug is, die voor meer dan een week onderbroken was, hebben we geen elektriciteit meer. Wanneer er water is, hebben we geen elektriciteit en vice versa", aldus Marayati.

Volgens de aartsbisschop heersen er onder de bevolking in aanloop naar de presidentsverkiezingen van 3 juni nog grotere gevoelens van onzekerheid en angst. "De verkiezingscampagne is begonnen, maar velen vrezen een escalatie van geweld, met name met het oog op de verkiezingen. Er kan van alles gebeuren", aldus Marayati.

Een deel van Aleppo is sinds twee jaar in handen van anti-Assad rebellen, waaronder islamitische terroristen van de al-Nusra beweging.