Syrië: ontvoerde Franciscaan bevrijd

dinsdag, 05 januari 2016
Nieuws
De ontvoerde pater franciscaan Dhiya Azziz is bevrijd. Dat melden de Franciscanen van het Heilig Land op hun website.
Pater-Dhiya-Azziz

De pater maakt het volgens het bericht goed. Verdere details over de bevrijding kunnen niet gegeven worden om “redenen van vertrouwelijkheid”, zo schrijven de Franciscanen. Ze bedanken “allen die ons hebben geholpen hem te bevrijden”.

Pater Azziz werd niet meer gezien sinds hij op 23 december in een taxi stapte. Ook van zijn medereizigers werd sinds die dag niets meer vernomen. Hoe het nu met hen is, is nog onduidelijk.In juli werd Azziz ook al ontvoerd. Hij werd toen na enkele dagen weer vrijgelaten.

De franciscaan had in december zijn ouders in Turkije bezocht en was op de terugweg naar zijn parochie in het Noord-Syrische Jacoubieh. Die stad ligt vlakbij de grens met Turkije in een gebied dat onder controle staat van de islamitische beweging Jabhat al-Nusra. Pater Dhiya Azziz is afkomstig uit Irak, maar liet zich vrijwillig overplaatsen naar Syrië.

In een gesprek met een medewerker van Kerk in Nood bevestigen medebroeders dat de priester ten tijde van zijn vrijlating extreem uitgeput was en had geleden onder extreme kou. "Pater Azziz rust en slaapt op dit moment. We weten zelfs niet of hij gemarteld is en ook zijn kidnappers zijn onbekend", aldus zijn medebroerders. De pater had al rugklachten door een eerdere kidnapping. De operatie daarvoor in juli wordt nu opnieuw ingepland, aldus Kerk in Nood medewerker pr. Halemba.

Bron: Kerk in Nood/Katholiek Nieuwsblad/custodia.org