Syrië: circa 5000 vluchtelingen na kidnapping christenen door IS

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In het noordoosten van Syrië zijn deze week tot nu toe circa vijfduizend mensen gevlucht voor het geweld van terreurgroep Islamitische Staat (IS).
20152602_Syrie01

In het noordoosten van Syrië zijn deze week tot nu toe circa vijfduizend mensen gevlucht voor het geweld van terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Dat meldt het Franse persbureau AFP.

De terreurgroep viel deze week verschillende plaatsen in de regio aan, nabij de Turkse grens, en ontvoerde 150 christenen.

In het gebied wonen veel christenen. Het lot van de ontvoerden is vooralsnog onbekend. Volgens persbureau AP worden de ontvoerde christenen in een IS-bolwerk gevangengehouden.

Een groot aantal gezinnen is gevlucht naar Al-Hasakah, de hoofdstad van de regio, en naar Qamishli, een stad van ongeveer 180.000 inwoners aan de Turkse grens.

De Syrisch-katholieke aartsbisschop van Hassaké-Nisibi, het bisdom waar de regio onder valt, zegt dat de Turkse regering IS-terroristen toestaat de Turks-Syrische grens over te steken, maar dat vluchtende Syrische christenen niet de grens mogen passeren.

De Syrisch-orthodoxe patriarch Afrem II eist de "onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van de ontvoerde christenen in de regio Khabour".

De patriarch veroordeelt de moorden op en terroristische daden tegen de christenen in de regio.

Hij vraagt de internationale gemeenschap alles in het werk te stellen "voor de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van de ontvoerden".

Verder roept de patriarch "alle mensen van goede wil" op "tot interventie ter ondersteuning van een vreedzame oplossing van de crisis in de regio".

In een verklaring stelt patriarch Afrem II dat het noodzakelijk is dat alle directe en indirecte (financiële) steun aan IS stopt, waarbij hij verwijst naar een resolutie van die strekking die de VN-Veiligheidsraad onlangs aannam.

Bron: Katholiek Nieuwsblad/CC