Sulawesi: Dreiging met aanslagen op Christelijke Kerken

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het aantal dreigingen met aanslagen op Katholieke en andere Christelijke Kerken is de afgelopen tijd op...
20112309_Sulawesi01

Het aantal dreigingen met aanslagen op Katholieke en andere Christelijke Kerken is de afgelopen tijd op het Indonesische eiland Sulawesi in rap tempo gestegen. Volgens bronnen willen onbekenden door de dreiging de toch al aanwezige spanningen tussen bevolkingsgroepen laten oplopen.

Onduidelijk

De politie tast in het duister uit welke hoek de bedreigingen komen. Onduidelijk is of politieke of religieuze motieven aanleiding voor de bedreigingen zijn. Door oplopende spanningen tussen Christenen en Moslims wordt gevreesd voor gewelddadige conflicten. Via verschillende kanalen, waaronder sms-berichten, worden bedreigingen verspreid.

Loze bedreiging

Mensenrechtenactivist Theophilus Bela, die zich inzet voor de interreligieuze dialoog, bevestigt aan AsiaNews dat ook hij berichten heeft ontvangen waarin aanvallen op religieuze minderheden worden aangekondigd. "Een Katholieke en een Pinksterkerk zouden doelwit van een aanslag zijn", zegt Bela. "Na wat speurwerk bleek het om een loze bedreiging te gaan. Dit is waarschijnlijk een georganiseerd plan."

Ontzenuwen

Priester Jimmy Tumbelaka van Poso in het bisdom Manado op Sulawesi corrigeert enkele geruchten die onlangs onder journalisten en mensenrechtenactivisten de ronde deden. Volgens de geruchten zouden twee Katholieke en een Protestantse Kerk tot de grond toe platgebrand zijn. Volgens Tumbelaka "is alleen de hoofdingang van de St. Teresakerk in Poso afgebrand en niet het hele gebouw". De priester roept de Indonesische bevolking met klem op "zich niet mee te laten slepen door gevoelens van haat naar anderen toe".

Reactie

De bedreigingen op Sulawesi kunnen een reactie zijn op het geweld tussen Christenen en Moslims dat onlangs op Ambon en de Molukken plaatsvond. Ifdhal Kasim, president van de Nationale Commissie voor Mensenrechten, zegt dit "niet uit te sluiten".

 

(Bron: KN/AsiaNews)