Sudan: "Met de verkiezingen kan de transformatie beginnen"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Met de eerste meerpartijen-verkiezingen in 24 jaar heeft de Sudanese aartsbisschop Paolino Lukudu Loro van Juba kiezers opgeroepen hun kandidaten zo goed mogelijk te leren stemmen.
sudan_yes_we_can-200-x-134

Met de eerste meerpartijen-verkiezingen in 24 jaar heeft de Sudanese aartsbisschop Paolino Lukudu Loro van Juba kiezers opgeroepen hun kandidaten zo goed mogelijk te leren stemmen.

In een pastorale brief van 21 februari, zegt aartsbisschop Loro dat de presidents- en gemeentelijke verkiezingen het begin kunnen zijn van de politieke transformatie van Soedan."De kerk heeft de morele plicht om dit belangrijke proces te begeleiden", schrijft de aartsbisschop in zijn brief met de titel ‘De echte stem van het volk is de stem van God".

Boete De campagne eindigt 9 april, vijf dagen na Pasen. Mgr. Loro zegt ook dat de Soedanezen tijdens de vasten in de gelegenheid zijn hun relatie met God te herstellen terwijl zij luisteren welke doelen de kandidaten voor de toekomst stellen.

"God wil dat we berouw tonen van de vele zonden die we hebben tegenover Hem en onszelf hebben gepleegd, met name in Zuid-Soedan: stammen tegen stammen, moorden, ontvoeringen, diefstal, corruptie, enzovoort," zei hij. "Wij moeten boeten voor deze zonden door gebeden en goede daden." Nieuw

Aartsbisschop Loro erkent dat voor 60 procent van de bevolking in het zuiden van Soedan, waar zijn aartsbisdom is gevestigd, een nieuwe ervaring is. Hij roept op tot een zo groot mogelijke opkomst.

Hij hoopt dat de vrede die zoals die nu heerst ook tijdens en na de verkiezingen gehandhaafd blijft."Ik dring er bij de kiezers op aan ervoor te zorgen dat ze stemmen, want uw stem is uw stem en uw keuze," zei hij. "De echte stem van het volk is de stem van God. Het is ook uw bijdrage aan het algemeen welzijn van de bevolking van dit land." Cruciaal

Hij maant kiezers steekpenningen van kandidaten te weigeren. Hij waarschuwt kandidaten niet te "manipuleren, te misleiden en kiezers in de war te brengen." De aartsbisschop dringt er ook op aan dat politici geen "gewelddadige en onaanvaardbare" taal gebruiken in hun campagnes."Ik wil het belang van eerlijkheid en integriteit benadrukken in het politieke proces," schrijft mgr. Loro. "Niemand mag geld aanvaarden om onrust te zaaien tijdens de campagne en de verkiezingen." "Het heeft het Soedanese volk meer dan twee decennia gekost om vrede te bereiken. Stemmen voor de verkeerde mensen, juist op dit cruciale moment in de geschiedenis van ons land, betekent de vrede te ondermijnen."

Bron: CNS