Strijd rond gebruik van Allah voor God laait weer op

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Anti-Christelijke vervolging lijkt in Maleisië de kop op te steken. Radicale moslims zijn niet blij met het gebruik van het woordf Allah door Christenen om God aan te duiden. Teksten en geschiedenis tonen aan dat dit een eeuwenoud gebruik is, maar...

Anti-Christelijke vervolging lijkt in Maleisië de kop op te steken. Radicale moslims zijn niet blij met het gebruik van het woordf Allah door Christenen om God aan te duiden. Teksten en geschiedenis tonen aan dat dit een eeuwenoud gebruik is, maar islamisten zien het als een probleem. Afgelopen dinsdag schreef de Apostolische Administrator van Kuala Lumpur in een brief aan de katholieken in het land moed te toen in de moeilijke tijden die komen. De Maleise politie suggereerde onlangs dat de Jezuïet Lawrence Andrew, hoofdredacteur van The Catholic Herald, opgeroepen moest worden om zich te verdedigen tegen de beschuldiging van opruiing. De suggestie werd gedaan nadat de sultan van deelstaat Selangor had gedecreteerd dat niet-moslims niet meer het woord Allah mochten gebruiken om daar God mee aan te duiden. Pater Andrew verklaarde echter dat parochies in de deelstaat het woord Allah zullen blijven gebruiken zoals ze dat al 1600 jaar doen.

"Ik ben ten zeerste bedroefd over gebeurtenissen die verband houden met het gebruik van als beledigend ervaren woorden en het in brand steken van een beeld van pater Andrew," schreef de aartsbisschop emeritus van Pakiam in een pastorale brief. "Het is betreurenswaardig dat bepaalde groepen ook mega demonstraties willen organiseren. De ongevoelige acties van deze groepen hebben gezorgd voor ongemak, opgewondenheid en zelfs woede in Malesië. Verder zal de goedkeuring van dergelijke acties door bepaalde politieke leiders en de verbazingwekkende stilte van anderen olie gooien op het vuur dat zich oncontroleerbaar verspreidt." "Ik vraag van de gelovigen om sterk te blijven onder deze tegenwerpingen en ons geloof te blijven belijden met moed en vastberadenheid," aldus de aartsbisschop.

De priester Lawrence Andrew is het belangrijkste doelwit van de moslims. Maar liefst 109 klachten zijn tegen hem ingediend omdat hij in een artikel in The Catholic Harold op 27 december het recht van katholieken om het woord Allah te gebruiken had verdedigd. Het artikel bevat citaten van eeuwenoude gebeden die het woord Allah gebruiken. Van de 30 miljoen Maleisiërs is 60 procent moslim, 19 procent boeddhist, 6 procent hindoe, 6 procent protestant en 3 procent katholiek. De islam is de officiële godsdienst. In Selangor hebben de autoriteiten honderden Christelijke sacrale teksten geconfisqueerd omdat ze het woord Allah gebruiken voor God. Allah is een Arabische naam die in de lokale taal werd geïmporteerd en in het Arabisch gebruiken zowel christenen als moslim het woord voor God.
De strijd om het woord woedt al drie jaar. Begin 2009 werd het gebruik van Allah voor God voor het eerste verboden. De katholieke Kerk tekende beroep aan tegen dit verbod en zei dat het een schending van hun grondwettelijke rechten was. Een rechtbank stemde in met het hoger beroep, maar in oktober werd dat oordeel vernietigd in hoger beroep van de moslims.

Bron: Vatican Insider
Foto: Malaysia-today.net